Slovenská mužská reprezentácia je zatiaľ na Majstrovstvách sveta vo švédskom Göteborgu stopercentná! V poslednom skupinovom zápase si naši reprezentanti poradili s výberom USA 4:2 a skončili tak prví v skupine „C“. Najlepším hráčom zápasu za slovenskú stranu sa stal brankár Adam Kalčok. 

Slovensko vs  USA 4:2 (0:1, 4:0, 0:1) 
Góly: 23. Řezanina (Gál), 27. Kubovič (Grlický), 35. Pelegrín (Bulko), 35. vlastný gól USA. – 19. Forare, 50. R. Winkler (Lanzlinger) 
Vylúčení: 3:0 (2 min), presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Černý a Janoušek (obaja ČR), 247 divákov. 
Zostava SR: Kalčok (Turek) – Hrin, Komačka, Bulko, Joščák, Šefčík, Koščo, Novák – Gál, Řezanina, Ujhelyi – Komínek, Zeliezka, Pelegrin – Bičan, Grlický, Kubovič – Petróci, Konečný.

Už pred samotnými majstrovstvami sveta sa hovorilo o tom, že našim najťažším súperom v skupine bude USA. Tieto prognózy sa po dvoch zápasoch potvrdili, keď po dvoch odohraných zápasoch Slováci a Američania mali zhodný gólový rozdiel, +18.

Zápas sa niesol už od začiatku vo vyrovnanom tempe. Skóre zápasu otvoril až v 19. minúte  Karl Forare, ktorý prekonal inak výborne chytajúceho Adama Kalčoka. Do šatní sa po prvej dvadsaťminútovke išlo za stavu 0:1 pre Američanov. 

cats

                                                                                                                                                              V druhej tretine sme mohli vidieť fantastický obrat Slovenska. Už v 23. minúte sa presadil kapitán  Lukáš Řezanina, ktorý spoza tela prestrelil brankára Terenceho Franka.  V 27. minúte po perfektnej prihrávke spoza bránky od Martina Grlického, pohodlne skóroval Martin Kubovič. V 35. minúte z polovice ihriska napálil Marek Bulko, jeho strelu tečoval autor gólu, Patrik Pelegrin. O pätnásť sekúnd neskôr si Američania dali vlastný gól, a tak sa náskok Slovenska zvýšil už na trojgólový rozdiel. Po štyridsiatich minútach bol stav 4:1 pre hráčov spod Tatier. 

V tretej tretine sme mysleli najmä na obranu. Po dvoch našich vylúčeniach Ameriačnia využili jednú presilovku a znížili tak stav stretnutia na 2:4 z pohľadu USA. Slováci si svoje víťazstvo a prvenstvo v skupine nepustili a vyhrali tak nad USA 4:2. 

Hlasy po zápase: (Zdroj SZFB)

Tréner USA Stefan Hedlund:

„Bol to pekný zápas, v ktorom oba tímy podali kvalitný výkon. Žiaľ, mojim zverencom chýbalo trochu viac šťastia.“

 Tréner Slovenska Miroslav Sága:

„Očakávali sme náročný zápas, čo sa aj potvrdilo. Inkasovaný úvodný gól v závere prvej tretiny dal Američanom trochu krídla. Druhú tretinu sme zvládli dobre a presadili sme sa strelecky. Mrzia nás zbytočné dve vylúčenia v tretej tretine, čo sa na medzinárodnom fóre nesmie stať. Ak chceme ďalej bojovať o postup, musíme byť maximálne sústredení a disciplinovaní.“

 Najlepší hráč zápasu Adam Kalčok (Slovensko):

„Z môjho pohľadu lepší zápas ako predchádzajúce. Milujem keď mám v bráne robotu. Chlapci výborne pomáhali blokovať strely a čo som pochytal bolo z prijateľných uhlov.“

Slovenskí reprezentanti si po dnešnom dni splnili hneď dva sny. Postúpili zo skupiny, a to z prvého miesta a v zajtrajšom osemfinále si zahrajú v prestížnej Scandinavium Aréne, ktorá je známa slovenským fanúšikom najmä tým, že naši hokejoví reprezentanti v nej vyhrali v roku 2002 zlaté medaily na MS. V osemfinále, ktoré sa začína zajtra od 13:00 narazíme na  Estónsko, ktoré skončilo v skupine B na poslednom mieste.

S Estóncami sa pomerne často stretávame v takýchto dôležitých zápasoch. Veď na predošlých majstrovstvách sveta sme postúpili do štvrťfinále práve na úkor Estónska, keď sme s nimi v základnej skupine remizovali 4:4 a o postupujúcom nakoniec rozhodovalo konečné skóre, ktoré sme mali vďaka lepšiemu odohranému zápasu proti Švajčiarsku lepšie, a tak sme postúpili do najlepšej osmičky. S Estónskom sme doposiaľ odohrali päť zápasov s bilanciou: tri prehry, jedna remíza a jedno víťazstvo.  V prípade výhry nad Estónskom sa vo štvrťfinále stretneme s domácimi Švédmi. 

Zápas SLOVENSKO vs Estónsko si môžete naživo pozrieť TU:

Zdroj: szfb.sk Foto: IFF