Po včerajšej osemfinálovej prehre proti Estónsku si naši reprezentanti napravili chuť a zvíťazili v dnešnom zápase o 9. – 12. miesto nad Kanadou 5:3. Táto výhra rozhodla o tom, že sa naši reprezentanti zajtra predstavia poslednýkrát na MS, kde budú bojovať proti Nemecku o konečné 9. miesto na tohotoročných majstrovstvách sveta. 

SLOVENSKO – Kanada 5:3 (1:0, 1:2, 3:1) 

Góly: 6. Gál (Řezanina), 31. Zeliezka (Pelegrín), 52. Řezanina (Gál), 55. Komačka (Gál), 58. Pelegrín (Komínek) – 22. Ridgewell (Inouye), 24. Kanji (Hannelius), 49. Hannelius (M. Smith) 

Vylúčenia: 2:4 (na 2 min), presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Thomas Baumgartner a Thomas Kläsi (obaja Švajčiarsko.), 101 divákov. 

Zostava SR: Kalčok (Turek) – Joščák, Bulko, Šefčík, Koščo, Hrin, Komačka, Novák – Komínek, Zeliezka, Pelegrin – Bičan, Grlický, Kubovič – Gál, Řezanina, Ujhelyi – Petróci, Konečný.

Skóre zápasu otvoril v 6. minúte Ladislav Gál, ktorý zavesil strelu do pravého rohu chytajúceho Shippa. Naši reprezentanti mali niekoľko veľkých gólových šancí, ale nevyužili ani jednu.  Blízko ku gólu bol Bičan či Bulko. V 17. minúte šiel na trestnú lavicu Matej Novák, no oslabovke o jedného hráča sme sa ubránili. Po prvej tretine bol stav 1:0 pre našich reprezentantov. 

Do druhej tretiny vstúpili aktívnejšie Kanaďania, ktorí dokázali v 22. minúte zásluhou Ridgewella vyrovanť na 1:1. O dve minúty neskôr sa ku Kalčokovej brány dotlačil Kanji, ktorý zvyšoval stav zápasu na 1:2 pre Javorové listy. Kanada mala v 24. minúte výhodu trestného strieľania, avšak Kalčok vychytal Inouyeho.  V Následnej oslabovej hre sme sa ubránili. V 31. minúte prišiel náš vyrovnávajúci gól z hokejky Romana Zeliezku, ktorý na druhýkrát prekonal brankára Shippa. Po druhej dvdsaťminútovke bol stav nerozhodný 2:2. 

Na majstrovstvách sveta, s výnimkou zápasu proti Estónsku, nám vždy vyšli posledné tretie tretiny. Vydarila sa nám aj v dnešnom zápase, kedy sme dali tri góly a iba jeden dostali. Priebeh tretej tretiny nevyzeral najprv priaznivo, keď v 49. minúte poslal Kanadu do vedenia Hannelius. Naši reprezentanti však počas šiestich minút otočili stav stretnutia z 2:3 na 5:3. V 52. minúte sa presadil Řezanina, v 55. minúte v presilovej hre sa presadil Komačka a piaty gól do siete Kanady dal Pelegrin ktorému prihrával Komínek. Slováci vyhrali nad Kanadou 5:3 a zajtra od 13:00 sa v hlavnej Scandinavium Aréne stretnú s Nemeckom v boji o konečné 9. miesto. 

Hlasy po zápase: (Zdroj: SZFB): 

David Jansson (tréner Kanady): „Postupne sa približujeme hrou európskym mužstvám, čo je pozitívne zistenie. Slovensko má kvalitný tím, ktorý bol pre nás náročným súperom. Slováci boli vo výhode, pretože mali o niečo ľahších súperov ako my a dnes aj viac síl.“ 

Miroslav Sága (tréner SR): „Opäť to bol veľmi náročný zápas, zvlášť po včerajšom sklamaní z prehry s Estónskom. Kanaďania majú silný tím, ktorý nás dokázal dostať pod tlak, no my sme si verili. Znovu sme mohli o víťazstve rozhodnúť už v prvej tretine, ale nestalo sa a tak sme sa trápili až do konca. Som rád, že sme napokon zvíťazili. Verím, že ešte nájdeme sily dosiahnuť náhradný cieľ – deviate miesto.“ 

Václav Komačka (obranca SR, najlepší hráč zápasu): „Bol to náročný zápas, v ktorom sme znovu nevyužili množstvo šancí, ale napokon sa nám podarilo zvíťaziť, čiže spokojnosť.“ 

Patrik Pelegrín (útočník SR): „Nepodarilo sa nám splniť cieľ v podobe umiestnenia do ôsmej priečky a sme radi, že môžeme zabojovať aspoň o deviate miesto. Chceme našim fanúšikom dokázať, že na tom nie sme až tak zle. Bojujeme tu a hráme predovšetkým pre nich. Nechali sme na ihrisku srdce a víťazstvo venujeme práve im.“ 

Zdroj: SZFB, Foto: IFF