Už od roku 1994 sa vo švédskom Göteborgu koná najväčší mládežnícky turnaj na svete, Gothia Innebandy Cup. Tento rok sa na sever, nazbierať cenné skúsenosti, nevybral ani jeden slovenský tím, no zato nás reprezentovali až štyria slovenskí reprezentanti/ky. Turnaj sa konal od 3.1.2015 do 6.1.2015. 

V poskladanom tíme IBK Plantážnici (IBK Plantagen) sa predstavili dvaja Slováci. Martin Kubovič, ktorý hrá za extraligový Tsunami Stupava a Filip Čonka-Skyba, hrajúci za extraligový ATU Košice. Paradoxom je, že Martin pocestoval do kolísky florbalu v priebehu troch týždňov dvakrát. V decembri debutoval na mužských majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v Göteborgu, kde patril medzi našich najproduktívnejších hráčov. Po sviatkoch opäť cestoval do Göteborgu, no teraz už nie v drese s dvojkrížom na hrudi ale v drese Plantážníkov.

10409008_747978471953652_1597776571671506841_n

 

Chlapci si zahrali v kategórii B18. V skupine Plantážníci skončili na druhom mieste, keď najprv zdolali švédsky FBC Engelholm 5:2, potom podľahli nórskemu Sveiva Innebandyklubb 0:2 a nakoniec v poslednom skupinovom zápase zdolali švédsky Lindome IBK 3:0. Zo skupiny do takzvaného „A“ Play-off postupovali prvé dva tímy. V Play-off Plantážníci postupne zdolali tri švédske tímy: v osemfinále Stenungsund IBK 4:2, vo štvrťfinále  FC Helsingborg 6:1 a v semifinále Älvsjö AIK 1  5:3. Vo finále, v ktorom sa stretli dva české tímy, sa nakoniec z prvenstva tešili hráči českého FBŠ Bohemians DDM Praha 7, ktorí porazili tím IBK Plantážníci 4:2. Na turnaji sa darilo obom Slovákom. Martin Kubovič nazbieral celkom 7 bodov za 4 góly a 3 asistencie a Filip Čonka-Skyba dva body za jeden gól a jednu asistenciu.                                                              

10917039_750185795066253_2835612632369763131_n

                                                                                                                                                              Aj v dievčenských kategóriach sme mali zastúpenie. V kategórii G16 sa v drese FBC Ostrava predstavila Lenka Cupráková, ktorá je aj hráčkou Ostravy. V kategórii G18 sa za poskladaný tím Moravské Babenky predstavila Miriam Baštiová, ktorá oblieka dres extraligového ŠK Slávia SPU DFA Nitra. Ostrava prešla turnajom ako nôž po masle, keď postupne rozdávala švédskym tímom debakle. V piatich zápasoch Ostravčanky nastrielali švédskym tímom až štyridsať gólov a iba trikrát inkasovali. Avšak vo finále prišlo prvé zaváhanie, ktoré veľmi zamrzelo. Tak ako v kategórii B18, tak aj v kategórii G16 sa vo finále stretli české tímy. Okrem Ostravy to bola aj FA Mladá Boleslav. Po dramatickom finále, ktoré rozuzlili nakoniec až samostatné nájazdy sa z triumfu na najväčšom mládežníckom turnaji na svete tešili hráčky Mladej Boleslavi, keď zdolali Ostravu 3:2 po samostatných nájazdoch. Lenka Cupráková, tak získala tretiu slovenskú striebornú medailu. Lenke sa veľmi darilo, keď počas turnaja nazbierala spolu osem bodov za sedem gólov a jednu asistenciu. Poslednej Slovenke na Gothia Cupe, Miriam Baštiovej, sa veľmi nedarilo, keď Moravské Babenky nepostúpili do „A“ Play-Off, a tak si zahrali „len“ „B“ Play-Off, v ktorom skončili v semifinále, keď podľahli švédskemu Munka-Ljungby IBK Akadem 2:5. Miriam na turnaji zaznamenala dva góly. 

Ako hodnotia turnaj, výsledky či atmosféru naši strieborní reprezentanti, ktorí sa zúčastnili najväčšieho mládežníckeho turnaja na svete ? 

Lenka Cupráková: „Vo Švédsku bolo fantasticky. Zahrali sme si zápasy, ktoré si u nás v lige nezahrajeme. Celý turnaj sme hrali bezkonkurenčne a bolo celkom fajn vidieť, ako tímy z krajiny, kde je florbal doma, proti nám hrajú iba obranný betón. Preto nás striebro určite neteší. Finále bolo veľmi napínavé. Po základnej hracej dobe to bolo 2:2. No a v nájazdoch to bolo o šťastí. Bohužiaľ, nám sa nedarilo. Inak za turnaj sme s našou hrou spokojní. Hoc je to striebro, ale odviezli sme si ho z najväčšieho mládežníckeho turnaja na svete a je to pamiatka, na ktorú sa nezabúda.“

Martin Kubovič: Oslovil ma Vojtech Procházka, ktorý organizoval celý zájazd plantážníkov, že majú dobrý tím na Gothiu a chcú hrať o medaile. Niektorých chalanov som poznal, a tak som vedel, že to bude fakt dobrý tím, a tak som neváhal. V skupine sme skončili na druhom mieste po nešťastnej prehre s nórskym tímom. Na ihrisku sme sa ale ešte spoznávali, lebo skoro všetci sme hrali spolu prvýkrát. Našťastie v pavúku nám to išlo viac ako super.. Mali sme aj šťastie, že sme sa vyhli tímom, ktoré sme nechceli dostať a zistili sme, že postup z druhého miesto bol oveľa lepší ako z prvého. Celkovo turnaj hodnotím veľmi pozitívne, je to pre mňa veľký zážitok hrať na takom turnaji s takým skvelým mužstvom. Medailu z tohto turnaja považujem za najcennejšiu akú mám. viac cenný úspech bol pre mňa už len účasť na mužských MS. Počas Gothie sme sledovali s chalanmi MS v hokeji do 20 rokov a výhra našich nad Čechmi ma veľmi potešila, keďže som sa mohol spolu s Filipom Čonkom celý týždeň smiať ostatným spoluhráčom. Sú to moje najkrajšie zážitky..Zzažiť v takom krátkom čase také dve veľké florbalové akcie. Je to tam troška inde ako u nás, žilo tam s tým celé mesto tými akciami, hlavne tie majstrovstvá tam boli športovým podujatím roka a bolo to aj vidieť tá organizácia je tam skvelá.“

Filip Čonka-Skyba: O IBK Plantagen (Plantážníci) som vôbec nemal tušenie o koho ide. Prvá ponuka ísť si zahrať za tento tím mi prišla po turnaji v Brne, konkrétne turnaj Hummel Open game. Dostal som správu prostredníctvom Facebook-u, či si to s nimi nechcem vyskúšať na Prague Games, avšak na Prague Games som už dostal pozvánku od SVK U19, a tak som „plantážníkov“ musel odmietnuť. Neskôr po G2 cup-e mi napísali opäť, tentokrát som to neodmietol, kedže turnaj ako je Gothia bol mojím malým snom. Jediná vec čo má brzdila bola tá, že som tam hráčov vôbec nepoznal, až na Martina Kuboviča, ale figurovali tam hráči, čo už boli spomenutí aj v českej juniorskej reprezentácii, to mi dodalo ešte väčšiu motiváciu tam ísť, tak som aj šiel! Priznám sa, že po prípravnom zápase v Prahe som ani neveril, že postúpime zo skupiny. Ale predsa len, ba sme skončili až vo finále. Jednoducho zážitok na nezaplatenie .Čo sa týka partie, tak tá bola super, hlavne v kruhu Ostravákov. S nimi fakt nikdy nebola nuda (smiech). Som rád, že som si z tohto turnaja priniesol medailu a množstvo dalších zážitkov, skúsenosti a priateľov. Táto medaila bude mať určite čestné miesto vo vitrínke, kedže sa nepodarí hocikomu priniesť na Slovensko medailu z najväčšieho           mládežníckeho turnaja na svete.“