Počas víkendu sa odohrali zápasy 3. a 4. kola mužskej najvyššej súťaže – Mužskej extraligy. Víkend nám ukázal, že ani na Slovensku nie je núdza o pekný florbal, dobré zápasy či dobrú divácku kulisu… V sobotu sa zo šiestich odohraných zápasov rozhodlo o víťazovi v dvoch stretnutiach, pri ktorých museli rozhodnúť až v samostatné nájazdy. Za víkend padol aj rekordný počet gólov – 163!!! V priemere to vychádza na približne 13,6 gólu na zápas, takže o góly v zápasoch nebola taktiež núdza. 

Do hlavného mesta pricestovali cez víkend tímy zo stredného Slovenska (Nižná a Grasshoppers Žilina). V sobotu sa aktuálny majster Slovenska zo Žiliny stretol s bratislavským Hurikánom. Po druhej tretine bol stav 2:1 v prospech Bratislavčanov, ale až v tretej tretine začali padať góly. V nej sa tímy neustále doťahovali na jedno či dvojgólový rozdiel. Studená sprcha pre Hurikán prišla 44-sekúnd pred koncom tretej tretiny, kedy sa Žilinčania dostali do po góle Damiána Jurčíka vedenia na 5:4. „Hurikánci“ na čele so svojím novým trénerom Matejom Novákom, ukázali silu tímu, keď 19-sekúnd pred koncom po strele Petra Nehilu sa dostal k dorážke Matúš Bučák, ktorý vyrovnal stav na 5:5. V následnom predlžení gól nepadol, a tak nasledovali samostatné nájazdy. V nich mali väčšie šťastie domáci hráči, za ktorých premenili svoj nájazd Tomáš Škarupa a Ján Purc (víťazný nájazd). Za Žilinu sa nikto nepresadil.

Nižná sa v sobotu stretla s bratislavským Lidom. Zápasy Nižnej a Lida sú už nejaký ten čas považované za derby zápasy. Oba tímy sa stretli už v prvej lige, a teraz už druhú sezónu aj v extralige. Väčšiu rivalitu k týmto zápasom pridal ešte Patrik Bachan, ktorý tesne pred začiatkom extraligovej sezóny zamieril do Lida na hosťovanie práve z Nižnej. Výborná divácka kulisa videla pekný a bojovný florbal. Ešte desať minút pred koncom tretej tretiny vyhrávali Bratislavčania o dva góly. Bojovní Nižnianci však dokázali v priebehu štyroch minút po góloch Regulyho a Dedinského zmazať dvojgólové manko na súpera, a tak poslať zápas do predlženia, respektíve do samostatných nájazdov. V nich sa rozhodlo až v piatej sérii, kedy víťazný nájazd premenil Patrik Paulikovič. Bratislavské Lido zdolalo Nižnú 5:4 po samostatných nájazdoch. 

 

 Bratislavčania pred „skoro domácim“ publikom privítali v nedeľu hráčov z FBK Nižná. V prvých dvoch tretinách boli „chlapci z kľuba“ viac než vyrovnaným súperom domáceho tímu, avšak zápas sa zlomil v úvode tretej tretiny, kedy Nižnianci dostali tri rýchle góly v priebehu dvoch minút, čo už nedokázali Oravčania dobehnúť. Hurikán Bratislava si poradil s Nižnou 11:6. Treba však spomenúť fantasticky výkon aktuálne asistenta trénera slovenskej mužskej reprezentácie – Jána Purca, ktorý v zápase proti Nižnej zaznamenal sedem bodov za dva góly a päť asistencií. 

V nedeľu sa žilinské „Kobylky“ predstavili na palubovke ďalšieho bratislavského tímu – Lida Prírodovedec. „Liďáci“ pred novou sezónou posilnili o niekoľko zvučných mien, a taktiež aj na trénerskom poste, na ktorý zasadol dlhoročný reprezentačný brankár Gabriel Mészáros. O víťazovi zápasu rozhodol štyridsaťsekundový výpadok Lida v ôsmej minúte, ktorý „Kobylky“ rázne potrestali troma rýchlymi gólmi. Po prvej tretine bol stav 1:5 v prospech Grasshoppersu, a ten sa až do ukončenia zápasu nezmenil. Bratislavské Lido tak zaznamenalo prvú prehru v aktuálnej sezóne. 

Trenčianske tímy privítali na svojich domácich palubovkách tímy z východu Slovenska – Prešov a Sabinov. M-Šport aj 1.FBC pred dvomi týždňami odišli z Košíc bodovo naprázdno, a tak chceli získať svoje prvé extraligové body v tejto sezóne práve pred domácimi fanúšikmi. To sa im takmer na sto percent podarilo. Pod vedením trénera Miroslava Ságu ŠK 1. FBC Trenčín zdolal pred domácimi fanúšikmi Prešov vysoko 13:4 a Sabinov 7:2. Nezaostal ani mestský rival M-Šport Salming Team, ktorého len deň pred zápasom so Sabinovom posilnili bratia Peter a Pavol Helešovci, ktorí majú dostatočne veľké skúsenosti aj v reprezentácii. Premiéra bratov Helešovcov sa vydarila, keď z desiatich strelených gólov mali „prsty“ v štyroch. M-Šport si poradil so Sabinovom 10:5. V nedeľu však Prešovčania dostali „druhý dych“ a štvrtú prehru v rade si nechceli pripustiť. Po výborne zvládnutej druhej tretine, ktorú vyhrali 3:0, zdolali trenčiansky M-Šport 9:5. 

Aktuálne dominujú v extralige košické tímy, ktoré sa po víkende usadili na prvej, respektíve druhej pozícii. Pred dvomi týždňami odišli z metropoly východu naprázdno trenčianske tímy, tentokrát to bol nováčik zo Skalice a minuloročný bronzový tím Tsunami Záhorská Bystrica. Na začiatku sezóny sa potvrdzuje nováčikovská daň Skalice, ktorá cez víkend prehrala s Florkom Košice 4:16, no s ATU Košice až 9:20! Aj Záhorská Bystrica odišla z Košíc naprázdno, keď podľahla Florku 2:5 a ATU 2:7. 

 

O vyjadrenie k víkendovým zápasom sme požiadali útočníka FBK Nižná – Matúša Medža a trénera ŠK Lido Prírodovedec – Gabriela Mészárosa

 Matúš Medžo – (útočník FBK Nižná): „Do Bratislavy sme prišli nabudení plným bodovým ziskom z prvých dvoch zápasov a v nastolenom trende sme chceli pokračovať. Na zápas proti Lidu nás prišlo podporiť veľký počet fanúšikov, začo sa im chcem aj takto poďakovať. Šance boli na oboch stranách, výborne nám zachytal brankár Staroň. Napriek tomu, že sme chceli zo zápasu brať tri body, deľba bodov je asi spravodlivá. Škoda nájazdov, ktoré sme mali dobre rozohraté, bod naviac by sa určite hodil. Proti Hurikánu sme mali v druhej tretine možnosť odskočiť na rozdiel viacerých gólov, čo sa nám napriek veľkým šanciam nepodarilo a naopak, na začiatku tretej tretiny nás Hurikán sfúkol rýchlymi tromi gólmi a bolo rozhodnuté. Konečný výsledok je preto pre nás trochu krutý.“

Gabriel Mészáros – (tréner ŠK Lido Prírodovedec): „Na zápas s Nižnou sme sa výborne pripravili a chalani do bodky plnili taktické pokyny. Po dvoch tretinách bolo 4-2, mohlo byť aj viac. Zápas sa zlomil v prvej polovici tretej tretiny. Spálili sme veľa tutoviek a mohlo byť po zápase. Namiesto toho sme hlúpo inkasovali a dostali súpera do zápasu, čo využil na vyrovnanie. Dva body sú lepšie ako nič, ale vzhľadom na priebeh zápasu to vnímam ako zbytočnú stratu.“

„Zápas s Grasshoppersom sa ťažko charakterizuje. Vinu beriem aj na seba, pretože sme boli v prvej tretine príliš pasívni. Tri inkasované góly v priebehu 60 sekúnd a stav 1-5 po prvej tretine bol hrozivý. Napriek tomu môžeme stavať na tom, že zvyšné dve tretiny sme boli majstrovi možno aj viac ako vyrovnaným súperom. Ale s jedným gólom sa zápas vyhrať nedá. Musíme do ďalších zápasov popracovať na koncovke. Napriek tomu, že z víkendu máme iba dva body, tím ukázal obrovský herný potenciál. Budeme sa snažiť ho zúročiť tak, aby sme sa dostali do play-off a tam skúsili prekvapiť.“

Víkend sa z pohľadu individuálnych štatistík vydaril mladému iba 16-ročnému Michalovi Dudovičovi, ktorý zaznamenal 12 kanadských bodov, a tak s 21 bodmi po štyroch odohraných zápasoch kraľuje individuálnym štatistikám Mužskej extraligy. Dvanásť kanadských bodov nazbieral počas uplynulého víkendu aj Dudovičom spoluhráč z ATU Košice – Jozef Halás. Desaťbodoví boli cez víkend Ján Purc z Hurikánu Bratislava a Adrián Szabo z ATU Košice. 

 

Foto: Adam Havelka /Slovak Floorball

Autor: Lukáš Chovan