Pred vyše týždňom sa skončil vo fínskom Tampere už v poradí desiaty ženský svetový šampionát.  Slovenské florbalistky sa na týchto MS umiestnili na ôsmom mieste. Novinkou boli priame prenosy zo zápasov slovenskej ženskej reprezentácie vysielané na RTVS. Až na výnimku posledného zápasu o konečné siedme miesto, si diváci mohli pozrieť všetky zápasy v priamom prenose na Dvojke. Pred samotnými majstrovstvami si málokto trúfol tipnúť číslo, koľko divákov bude približne sledovať jednotlivé zápasy slovenskej reprezentácie na MS, no tieto čísla aj tak boli veľmi skromné. Už po úvodných troch zápasoch však čísla sledovanosti predčili aj tieto skromné očakávania.

Poďme sa ale  pozrieť na jednotlivé čísla. Na Dvojke bolo v priamom prenose odvysielaných celkom šesť zápasov, v ktorých účinkovali slovenské reprezentantky. Celková sledovanosť bola 376 000 divákov! K televíznym obrazovkám si našlo cestu najmenej divákov v úvodný hrací deň, v piatok 4.12.2015, kedy Slovenky odohrali svoj zápas proti Rusku už o 11:30. Tento zápas pozeralo 19 000 divákov. Najväčšiu sledovanosť zaznamenal zápas o štvrťfinále proti Nórsku. Zápas označovaný ako aj „Zápas roka“ sledovalo 105 000 divákov, čo znamenalo, že približne každý desiaty divák pri televíznej obrazovke mal zapnutý zápas našej reprezentácie proti Nórsku.

Ženský florbal sa mohol počas víkendu (5.-6.12.2015) porovnávať aj s futbalovou Fortuna ligov či Tipsport Ligou. Nedeľňajší ranný zápas proti Holandsku sledovalo 80 000 divákov, naopak zápas futbalovej Fortuna ligy medzi ŠK Slovan Bratislava vs MŠK Žilina sledovalo 110.000 divákov. A zápas hokejovej Tipsport Ligy medzi MHK Nitra vs Banská Bystrica sledovalo o desaťtisíc divákov viac – 120 000. Stále však porovnávame reprezentáciu s ligou. Čísla sledovanosti z MS žien vo florbale ovplyvnili aj časy zápasov. Hralo sa prevažne v doobedňajších hodinách, počas ktorých je mládež v školách a dospelí v práci.

Ženský florbal, no najmä florbal ako taký však ukázal RTVS, že diváci majú o tento mladý šport záujem a dokáže postupne prilákať k televíznym obrazovkám desaťtisíce divákov.

Sledovanosť jednotlivých zápasov slovenskej ženskej reprezentácie na RTVS:

sledovanosť

 

 

 

Autor/Foto: Lukáš Chovan/IFF
Zdroj: RTVS