Volebná konferensia SZFB sa uskutoční už zajtra v Bratislave. Pri tejto príležitosti sme oslovili všetkých štyroch kandidátov na post prezidenta SZFB, aby nám odpovedali na naše otázky. Prvý rozhovor sme urobili s Emilom Šatanom, druhý zverejňujeme s ešte stále aktuálnym prezidentom zväzu, Danielom Grancom,  ktorý sa rozhodol opäť kandidovať na túto pozíciu. 

Predstavte sa  našim čitateľom.

Kandidovať som sa rozhodol z dôvodu dokončenia uz rozpracovanych projektov ako napr. od  predohodnutych sponzorov,  partnerov, pokročila spolupráca s Ministerstvom skolstva, BSK, SOV az po najvacsie podujatie v historii SR  – MS 2017 zeny, čo bude obrovsky  milnik v histórii florbalu na Slovensku

Ktoré hlavne body sú vo vašom programe? 

Skvalitnenie sutazi, mladeznicke sutaze rozvoj a podpora, a zaklad skolske sutaze pod SZFB, programy podpory pre vznik novych klubov, plan je vytvorit profesionalny zvaz, potreba viac financii,  (pracuje sa na zvyseni od partnerov), Superfinale je perfektny projekt, planujeme zaviest aj v nasej lige, avsak to potrebuje sedenie s klubmi a nastavenie spoluprace a podpory, jasne, urcite…tu je podmienka dobreho Superfinale spolupraca s klubmi a vzajomna interakcia…vsetci sa na tom podielame

V poslednom období je počuť z klubov ako aj verejnosti kritika na niektoré nominácie reprezentanti. Častokrát v nich pôsobia tréneri, ktorí majú nejakú klubovú príslušnosť, a tí si tam „dohadzujú“ svojich hráčov. Ako by sa tento problém mal riešiť, aby pri reprezentáciách nepôsobili len kluboví tréneri, ktorí daných hráčov trénujú?

Repre treneri maju svoje kompetencie a su zodpovedni za vysledky, myslim si ze si musia najst najlepsich z najlepsich, aby dosiahli co najlepsi vysledok. Zo strany zvazu maju plnu podporu a nemozme im miesat do prace …vysledky ukazu.

 Okrem mládeže je aj otázka na žensky florbal, v ktorom máme aktuálne dobrú budúcnosť, no častokrát sa zabúda na rozširovanie členskej základne a kluby sa musia spoliehať na zopár opôr, ktoré ťahajú tím. Ako by sme mali rozšíriť žensky florbal?

Čo sa tyka zenskej zlozky, je to vseobecny problem, ze sa nerozsiruje tak ako muzsky florbal…je na komisii zenskeho florbalu aby vypracovali  plan pre rozsirovanie zakladne zenskeho florbalu…..lebo nam vyrastaju  vynikajuce juniorky a talenty….treba ich vsak viac.

Na Slovensku mame množstvo mestských lig. Co s nimi? Ako im môže zväz pomôcť?

..Mestske ligy a rekre je dalsi projekt, ktory by sme mali spojit pod svoje kridla a motivovat hracov, organizatorov, ze im poskytneme dobry servis …treba ho len rozpracovat….uz sme rozpravali s organizatormi rekre ligy v Stupave, na vychode…ze vytvorime  celoslovensku rekre ligu, kde by sa hralo po regionoch a postup na zaverecny turnaj o pohar. 

Je všeobecne známe, ze jedným z veľkých problémov sú rozhodcovia. Málo školení, stáží a všeobecne málo rozhodcov. Aké kroky by boli najlepšie k týmto problémom?

Školenia, kurzy, seminare…co sa tento rok spravilo bolo velmi prospesne….sme zapojeni do medzinarodneho projektu EOTO, mame prvu medzinarodnu rozhodcovsku dvojicu IFF a komisa rozhodcov tuto sezonu zapracovala vyborne

Zväz je momentálne veľmi závislý na peniazoch od kluboch (štartovné, licencie, pokuty…) na akú percentuálnu hodnotu by ste radi dali príjmy z klubov a príjmy od partnerov, ministerstva…?

Najlepsie by to bolo min 50:50 , mame dobre „ naslapnute“  vo vsetkych ohladoch….vyzera to maximálne pozitívne.

Florbal sa hrá hlavne pre fanúšikov. Ako docieliť, aby ich ten florbal zaujímal, aby chodili na zápasy. Aké súťaže by pomohli, prípadne nejaké akcie? 

Streaming, TV prenosy….skolske sutaze – tak isto streaming, motivacne programy pre kluby ako v CR…na pritiahnutie divakov…

*Tento rozhovor neprešiel redakčnými úpravami.

 

Foto: sportky.sk