Niekoľko Sloveniek pôsobí v zahraničí a my sa v tomto článku zameriame práve na ne a ich tímy.

Začneme vo Fínsku, kde Michaela Šponiarová ovládla tabuľky produktivity, keď je na čele kanadského bodovania a zároveň najlepšou strelkyňou a nahrávačkou (7+7). Nezaostáva ani Denisa Ferenčíková (4+5) , ktorá sa drží v TOP 5. Classic sa po úvodných dvoch prehrách, výsledkovo zobudil a v posledných dvoch zápasoch nastrieľali súperkám celkovo 21 gólov. Čo nás teší je že, Michaela (+13) a Denisa (+14)  spolu so spoluhráčkou Sallou Suomelou (+13) sú v bodovaní +/- na prvých troch priečkach súťaže. Classic predovšetkým ťahá formácia zložená okolo našich dievčat. Z celkových 26 gólov, ktoré Classic strelil boli pri 22 z nich práve naše reprezentantky. Classic však aktuálne okupuje 7. miesto v 10 členom zložení Naisten Salibandyliigy, čo nie je pozícia na ktorú sú v Tampere zvyknutí.

Vo Švajčiarskej NLA máme taktiež zástupkyňu, je ňou Katarína Klapitová, ktorá nikdy v pozícii obránkyne nezískavala veľa bodov, za to stále patrila medzi najväčšie piliere obrany svojho tímu. Tak tomu je aj tentokrát, Katarína sa od prvého zápasu zatiaľ nepresadila no môže sa pýšiť, že ich obrana má druhý najnižší počet inkasovaných gólov v lige. Dietlikon vo 4. kole trošku prekvapivo stratil trojgólové vedenie v posledných minútach zápasu, ktorý nakoniec po predĺžení prehrali a aj kvôli tejto prehre sú na 3. mieste tabuľky za Churom a práve spomínaným Emmentalom. Dnes čaká Dietlikon ďalší zápas o 17:00 a môžu sa teda pokúsiť zmeniť postavenie v tabuľke.

Najviac zástupkýň máme v Českej republike, celkovo až 13 Sloveniek pôsobí v Extralige žien v Česku. Najviac sa individuálne darí Slovenkám v Ostrave, Paulína Hudáková (5+11) a Zuzana Šponiarová (6+7), ktoré majú viac ako 2 body na zápas.  Za zmienku taktiež stojí bodové prispievanie Alžbety Ďuríkovej, ktorá je po odchode Denisy Ferenčíkovej novou kapitánkou Vítkovíc. Betka zatiaľ nazbierala 8 bodov čo sú dve tretiny získaných bodov v základnej časti sezóny 2017/2018 a je vysoko pravdepodobné že bodovo minulú sezónu prekoná. Z nových Sloveniek v Čechách sa najviac darí Jane Troškovej, ktorá vo Vítkoviciach má na konte už 7 bodov (4+3). Odchovankyne Prešova, Michaela Lupačová a Daniela Kvasková sa doposiaľ nepresadili.