Keď zástupcovia 6 florbalových zväzov v roku 2016 podpísali dohodu o SIX NATIONS FLOORBALL CUPE, ani len netušili, že sa kompletne odohrajú doposiaľ iba tri ročníky. Otázkou je či sa ešte niekedy Dánsko, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Poľsko a Slovensko stretnú na spoločnom turnaji vo formáte ktorý si tieto krajiny dohodli v Rige počas šampionátu v roku 2016.

Dnes sme mali mať za sebou štyri ročníky turnaja šiestich krajín, avšak pandémia odsunula štvrtý ročník z roku 2020 až na rok 2021 a tak sa spolu mali stretnúť reprezentačné družstva mužov a žien šiestich krajín. Mal to byť prípravný turnaj, aký nemá v histórií medzinárodného florbalu obdobu. Poznáme model Euro Floorball Tour, kde sa krajiny TOP4 stretávajú so seniorskými a juniorskými družstvami a tak je na mieste 8 tímov. Do Trenčína ich malo pricestovať 12! Mali, mal, malo… Z rôznych dôvodov na Slovensko nepricestovali Dánsko, Nórsko a Lotyšsko a tak sa turnaj koná v skromnejšej verzii za účasti troch krajín.

MUŽI:
Slovenský výber pod vedením trénera Mrázka, čakajú tri zápasy. Dva zápasy odohrajú naši reprezentanti v rámci turnaja a jeden zápas navyše sa podarilo dohodnúť s Nemeckom (Sobota 9:00). Na oficiálnej súpiske sa nachádza až 14 hráčov zo zahraničia a 6 zástupcov domácej súťaže. Do Trenčína boli pozvaní aj ďalší hráči no tí pravdepodobne do zápasov nezasiahnu a absolvujú tak tréningový kemp. Aktuálne v dobrej forme hrá Gašparík, ktorý po niekoľkých rokoch v obrane opäť znepríjemňuje život súperovým obrancom ako útočník, bude zaujímavé sledovať na aký post s ním reprezentačný tréneri počítajú. Vo veľmi dobrej forme sa ukazuje aj brankár Adam Kohút, ktorý len nedávno naskočil do českej Superligy no už stihol nejdeného protihráča priviesť do zúfalstva. Tradične dobrú formu má Lukáš Ujhelyi a po presune do Ostravy ožil aj Ladislav Gál. Stabilným článkom FbŠ Bohemians sa stáva Matúš Gajdoš, ktorý ukazuje svoje skúsenosti so zahraničným florbalom. Vo výbere nájdeme veľa ďalších dobrých florbalistov na ktorých sa oplatí prísť pozrieť.

Poľsko s trénerom Holovkom na čele, je už veľmi známy súper našej reprezentácie. Najvýraznejšou osobnosťou poľského výberu je jednoznačne Wojciech Malajka, ktorý v drese FBC Ostrava je spoluhráčom nášho Ladislava Gála a je najproduktívnejším zahraničným hráčom českej Superligy. V drese Poľska sa na tomto podujatí nepredstaví stálica reprezentácie Antoniak no nájdeme v Poľskej repreznetácii aj iné zaujímavé mená. Napríklad bratia Pelczarski, ktorí pôsobia v 1. FBC Trenčín a bude to pre nich „domáci“ turnaj. Taktiež nechýba skúsený kapitán Chlebda alebo Sienko.

Pre bývalého nemeckého reprezentanta a súčasného hlavného trénera Martina Brucknera a jeho fínsky trénersky tím to budú prvé oficiálne zápasy na lavičke mužskej reprezentácie Nemecka. Nemci do Trenčína priviedli mierne obmenenú zostavu. Pre všetkých bude Nemecko, tak trochu neznámou, nakoľko posledný medzištátny zápas odohrali vo februári 2020 na kvalifikácii. Po tom čo Hubacher nečakane skončil na lavičke Nemecka v auguste 2020, hľadali Nemci trénera, ktorý prevezme tím. Voľba padla na Brucknera, ktorý si zostavil zaujímavý realizačný tím. Za zmienku stoji určite tréner brankárov Juho Meuronen, ktorý v reprezentáciách Fínska pôsobil dvanásť rokov. Sme zvedavý ako sa mu podarilo ešte zlepšiť skvelého Dietza v bránke obhajcu prvenstva z Nemecka.

ŽENY:
Michal Jedlička doplnený o nových asistentov trénera Dušana Ďuríčka a Štefana Rajčana už finišuje prípravu našich reprezentantiek na svetový šampionát. V zostave nechýbajú naše najlepšie hráčky ako Ferenčíková, Šponiarová, Ďuríková či kapitánka Klapitová, alebo sestry Hudákové, ktoré ako vždy sú doplnené o talentované reprezentantky ako napríklad Pudišová, ktorá na dva mesiace zamieril do FBC Ostrava. Slovenky dokázali vyhrať obe doposiaľ uskutočnené ženské časti tohto turnaja a na domácej pôde môžu pridať už tretie víťazstvo.

Poľský výber, ktorý nás na poslednom šampionáte zdolal príde do Trenčína s ambíciou potvrdiť piate miesto z predchádzajúceho šampionátu. V nominácií však chýba Dominika Buczek. Florbalistka, ktorá svoj talent naplno ukazuje v českej Extralige. Od šampionátu 2019 neodohralo Nemecko ani jeden medzištátny zápas, bude tak zaujímavé sledovať ako sa tým Nemecka zmenil a akú bude predvádzať hru v Trenčíne

PROGRAM A NOMINÁCIE

PIATOK10:00ŽENYSLOVENSKONEMECKO
PIATOK16:00MUŽISLOVENSKONEMECKO
PIATOK19:00*ŽENYPOĽSKONEMECKO
SOBOTA09:00*MUŽINEMECKOSLOVENSKO
SOBOTA09:00* ŽENYPOĽSKOSLOVENSKO
SOBOTA15:00ŽENYPOĽSKONEMECKO
SOBOTA15:00MUŽIPOĽSKONEMECKO
NEDEĽA08:00* ŽENYNEMECKONEMŠOVÁ
NEDEĽA10:00MUŽISLOVENSKONEMECKO
NEDEĽA12:00ŽENYSLOVENSKOPOĽSKO
* prípravné zápasy mimo 6 Nations Floorball Challenge

NOMINÁCIA MUŽI:
ČONKA-SKYBA Filip, DUDOVIČ Michal, GAJDOŠ Matúš, GAŠPARÍK Ronald, GÁL Ladislav, GRICH Jakub, GRLICKÝ MARTIN, HATALA Šimon, KLOBUČNÍK Jakub, KOHÚT Adam, KOZÁK Kristián, KVASNICA Tomáš, KUBOVIČ Martin, MIRT Ladislav, MIŠKE Michal, PAŽÁK Michal, ŘEZANINA Lukáš, SLEZÁK René, VIRGA Samuel, UJHELYI Lukáš, – BANGA Peter, BATKOVIČ Šimon, BEZEG Peter, BEZEG Tomáš, CVACHO Richard, DÁVIDEK Samuel, GBURÍK Matúš, KELEMEN Samuel, KOŠARIŠŤAN Jakub, OLEKŠÁK Daniel, STELLER Peter, ŠMAJDA Šimon, VAŠKO Filip,

NOMINÁCIA ŽENY:
BELICOVÁ Kristína, BUKOVÁ Miriam, CUPRÁKOVÁ Lenka, ČERVENÁ Lenka, DETKOVÁ Linda, DOBOŠOVÁ Tamara, DRÁBEKOVÁ Nikol, DUPČÁKOVÁ Jana, ĎURÍKOVÁ Alžbeta, FAKTOROVÁ Alexandra, FERENČÍKOVÁ Denisa, GROSSOVÁ Klára, HUDÁKOVÁ Kristína, HUDÁKOVÁ Paulína, CHÚPEKOVÁ Laura, KLAPITOVÁ Katarína, KRAJČOVÁ Michaela, KOCÚROVÁ Barbora, KVASKOVÁ Daniela, MICHALISKOVÁ Andrea, PINTÉROVÁ Monika, PUDIŠOVÁ Linda, ROBOVÁ Klaudia, ŠPONIAROVÁ Michaela, ŽIKAVSKÁ Michaela,

foto: Lucia Olekšáková