Na prelome októbra-novembra, konkrétne cez víkend 31.10-1.11.2015 sa odohrali zápasy 7. a 8. kola Mužskej extraligy.  Z dna tabuľky sa odlepili hráči M-Športu Trenčín, ktorí počas víkendových zápasov nazbierali päť bodov zo šiestich možných. Na čele tabuľky zostáva neporaziteľné aj po ôsmom kole košické Florko.

Počas tohto extraligového víkendu nás čakalo viacero atraktívnych súbojov ako napríklad konfrontácia bratislavských a trenčianskych tímov. Bratislavský Hurikán už veľmi dlho nevyhral na pôde ŠK 1. FBC Trenčín, a tak mali Bratislavčania o to väčšiu motiváciu zobrať si spod hradu Matúša Čáka dôležité tri body, a tak prelomiť túto nepriaznivú bilanciu.

Po prvých dvoch tretinách bol stav 2:4 v prospech bratislavského celku, no po hetriku v podaní Patrika Bičania, dvoch gólov Lukáša Porubana a gólov Mrázika s Mituchom Trenčania dokonale otočili stav stretnutia. Hurikán dokázal v poslednej tretine streliť len tri góly, a tak hráči pod vedením trénera Miroslava Ságu opäť zvíťazili na domácej palubovke proti Hurikánu Bratislava, tentokrát výsledkom 9:7.  Trenčania v nedeľu doobeda nastúpili na pôde bratislavského Lida Prírodovedec. V tomto zápase sme mohli vidieť súboj trénerov – Sága proti Mészárosovi. Práve Gabriel Mészáros ešte v predchádzajúcej sezóne obliekal dres trenčianskeho FBC, získal s ním aj všetky štyri tituly, no v nedeľu sa však obaja stretli proti sebe na trénerskej lavičke. Prvá tretina bola z pohľadu skóre vyrovnaná – 2:2, v druhej dvadsaťminútovke „Liďáci“ odskočili svojmu súperovi na rozdiel troch gólov, keď sa presadili  Gűnther, Santer a Gramblička. Väčšie prekvapenie sa však zrodilo v tretej tretine, kedy Lido doslova „zničilo“ Trenčanov, ktorým Bratislavčania nastrieľali až osem gólov, hostia však len tri, a tak sa zápas skončil až prekvapivo vysokou výhrou Lida pomerom 13:5!

Lido si v sobotu pred domácimi fanúšikmi zmeralo sily s ďalším trenčianskym tímom – M-Športom. Tím pod vedením hrajúceho trénera Juraja Matejku sa od začiatku sezóny herne trápil, aj napriek tomu, že sa v tomto trenčianskom tíme nachádzajú viacerí bývalí reprezentanti. Zdá sa, že minuloročný „čierny kôň extraligy“ sa postupne rozbieha. Ich gradujúcu formu sme mohli počas víkendu vidieť na bratislavských palubovkách, na ktorých bol vidieť výrazný progres oproti predošlému dvojkolu spred dvoch týždňov.  Trenčinski hráči od úvodu diktovali tempo hry, čo sa prejavilo aj na výsledku a po druhej tretine viedli „M-Šporťáci“ 1:4. Lido už pomaly tradične otáča stav v tretej tretine, a tak tomu bolo aj teraz. Do trenčianskej brány sa presne trafili Paulikovič,  Bachan a Letaši. Za M-Šport sa presadil len Mikolaj, a tak bol stav nerozhodný 5:5. O víťazovi tohto zápasu rozhodlo až predĺženie, v ktorom mali viac navrch hostia. Miroslav Mikolaj minútu a desať sekúnd pred koncom predĺženia vybojoval pre svoj tím „druhý extrabod“.  Hurikán Bratislava odohral v nedeľu domáci zápas proti M-Športu Trenčín. Bratislavčania mali úvod sezóny relatívne dobrý, keď v prvých štyroch zápasoch zaznamenali až tri výhry, jednu výhru po samostatných nájazdoch proti aktuálnemu majstrovi – Grasshoppers Žilina. Bratislavčania sa aktuálne herne trápia. Všetko to začalo na východe Slovenska, kde prehrali proti Sabinovu aj Prešovu len o jeden gól, pokračovalo to s trenčinskym FBC, no a aktuálne sa ich séria prehier natiahla na štyri zápasy, keď podhladli aj druhému trenčianskému tímu, M-Športu, 4:9. Zaujímavosťou tohto zápasu bolo strelenie dvoch gólov v rozmedzí troch sekúnd. Na tom by však nebolo nič zvláštne, keby góly nepadli štyri sekundy a jednu sekundu pred koncom tretej tretiny. 

Záhorskú Bystricu čakalo v aktuálnej sezóne prvé domáce dvojkolo, v ktorom privítala Žilinu a Nižnú. Do večerného zápasu so Žilinou vstúpili aktívnejšie práve „Kobylky“, ktoré poslal už po dvadsiatich dvoch sekundách do vedenia Trúnek. Tsunami však ožilo po premenenom trestnom strieľaní z hokejky Maroša Kovaľa v ôsmej minúte. Zápas to bol ako na hojdačke. Žilinčania opäť trhli vedenie na svoju stranu, keď sa v dvanástej minúte presadil Francl. V druhej tretine sa však skóre zápasu otočilo v prospech Záhorákov, ktorí neskôr postupne diktovali tempo hry a zápas doviedli prekvapivo do víťazného konca – 7:6. Svoje prvé extraligové góly strelil dorastenecký hráč Dávid Leskovský, pre ktorého to bol doposiaľ najlepší zápas v Mužskej extralige. Šestnásťročný Leskovský zaznamenal v tomto zápase tri body za dva góly a jednu asistenciu.  Tsunami pod vedením trénera Rolanda Blusku odohralo v nedeľu v ranných hodinách zápas s Nižnou. Oravčania v sobotu zdolali nováčika zo Skalica vysoko 14:5, no v tomto zápase sa očakával o niečo vyrovnanejší priebeh. Ten sa však nenaplnil, resp. do prvej tretiny bol stav len 0:2 v prospech Nižnej. S pribúdajúcim časom však do brány Záhorskej Bystrice, za ktorú chytá Patrik Piterka, padalo stále viac gólov. Nižniasky gólostroj sa zastavil až na čísle desať. „Chlapci z kľuba“ tak zdolali Záhorskú Bystricu 10:4. Za víkend strelili Oravčania svojim súperom až dvadsaťštyri gólov a deväť inkasovali. O zhodnotenie víkendových zápasov Nižnej sme požiadali útočníka Martina Latku, ktorý sa aktuálne nachádza aj v mužskej reprezentácii: „Na zápas so Skalicou sme vycestovali značne oslabení z defenzívnych radov, pretože sme mali do pola iba dvoch obrancov, a tak nás čakal ťažký zápas. Zápas nezačal z našej strany dobre, keď sme už prehrávali hneď zo začiatku. Prvé dve tretiny sa niesli šancami z oboch strán, a tak sa dalo očakávať, že tretia tretina bude podobná tým dvom, ale pravda bola opak. Naši hráči sa prebudili a nasúkali Skalici v tretej tretine 8 gólov.“

„Zápas s Tsunami nám opäť začínal v nekresťanský čas, ale to nám aj vyhovovalo, pretože polovica tímu sa musela vrátiť na Oravu, a to je kus cesty. Zápas sa niesol v podobnom duchu ako sobotňajší zápas so Skalicou, keď sa hra prelievala zo strany na stranu. V obrane sme bojovali a nedali sme súperovi veľa šancí, a keď už aj mali šancu, tak nás podržal skvelo chytajúci juniorský brankár Kaššák. Do tretej tretiny sme vchádzali s trojgólovým náskokom, ale boli sme si toho vedomí, že tri predchádzajúce zápasy sme si prehrali v tretej tretine. Dali sme do toho srdiečko a zaslúžene sme vyhrali.“

 

Na východe Slovenska bojovali o extraligové body domáce celky. Najprv v sobotu si ATU Košice zmeralo sily doma s Prešovom a Florko Košice so Sabinovom, o deň neskôr sa súperi a miesto zápasov vymenili. Sabinovčania privítali ATU a Prešovčania Florko. „Akademici“ vstúpili do zápasu s Prešovom, už tradične, aktívne od prvej minúty. Po minúte aj pol sa presadil Németh, ktorého s dvomi gólmi nasledoval Szabo a jeden gól pridal aj Pelegrin. Prešovčania dokázali v prvej tretine ešte znížiť na 1:4 po góle z hokejky Kassaya. V druhej tretine padlo až jedenásť gólov. Za ATU-čko sa dvomi gólmi presadil Samuel Kerekeš a po jednom góle strelil Pelegrin, Šefčík, Halás, Németh a Pažák. Za Prešov strelil dva góly Leško a úspešní boli aj Joščák s Komínkom, ktorí strelili po jednom góle.  Stav po druhej tretine tak bol 11:5 v prospech domáceho tímu. V tretej tretine sa Košičania nechali až štyrikrát vylúčiť, čo ihneď využili hráči okolo hrajúceho trénera Martina Sikorjaka, ktorí využili až tri presilové hry. Celkovo v tretej tretine strelili štyri góly, ATU dva, a tak sa zápas skončil výhrou domáceho tímu pomerom 13:9. Sabinovčania aj napriek aktuálnemu postaveniu v tabuľke, jedenáste miesto, dokážu potrápiť, ba i dokonca poraziť viacerých favoritov. O tom sme sa mohli presvedčiť v zápase s ATU Košice. Košičania vyhrávali v zápase 0:3, ale po góloch Patrika Filipáka, ktorý premenil trestné strieľanie a Kamila Zagrapana, ktorý skóroval v oslabení bol stav už 2:3.  ATU vyhrávalo v zápase aj 2:5, ale opäť sa dokázali domáci „Predátori“ priblížiť k svojmu súperovi, dokonca po góloch Krivdu, Filipáka a Kriša vyrovnali na 5:5. Gólová naháňačka sa tak úspešne začala. Košičania sa pod vedením trénera Róberta Bučka dostali zásluhou Kerekeša do vedenia na 5:6, stav vyrovnal Žihala. Opäť sa „Akademici“ dostali do vedenia, tentokrát gól padol z hokejky Halása, ale opäť sa Sabinovčania nevzdali a statočne bojovali o dôležité body do extraligovej tabuľky. V čase 55:47 vyrovnal na 7:7 Patrik Filipák, ktorý tak zaknihoval svoj hetrik v zápase. Košičania však perfektne zvládli záver tretej tretiny, kedy využil presilovú hru Peter Dudovič. „Predátori“ zo Sabinova sa nechceli vzdať o dobrý výsledok s favoritom tohto stretnutia, a tak pristúpili na hru bez brankára. Raz to vyjde, raz nie. V nedeľu sa to ale Sabinovčanom nevydarilo a v hre bez brankára inkasovali posledný deviaty gól, ktorý strelil Samuel Kerekeš. Ten podobne ako Filipák zaznamenal v tomto zápase hetrik. Zápas sa skončil výhrou ATU 9:7. 

Líder tabuľky, košické Florko, nastúpilo v sobotu na domáci zápas proti Sabinovu. Už od začiatku zápasu sa potvrdilo, kto bude diktovať tempo hry. „Florkáči“ mali vo všetkých herných situáciách jasne prevahu, ktorá sa pretavila aj na góloch. V prvej tretine sa presadil Dávid Konečný a Mojmír Kešelák, za Sabinov strelil v tomto zápase jediný gól Damián Imrich. V druhej tretine sa gólovo presadili aj bratia Blaškovci, ktorí patria k najproduktívnejším hráčom Florka Košice v aktuálnej sezóne. K Lukášovi a Jakubovi Blaškovi sa pridal Dominik Vrábeľ, a tak bol stav po druhej dvadsaťminútovke 5:1. V tretej tretine strelil svoj druhý gól v zápase Lukáš Blaško, ktorý je aj kapitánom tohto košického celku, siedmy a zároveň posledný gól v tomto zápase strelil Jakub Konečný. 

V nedeľu sa proti Florku postavili hráči Mikuláša Prešov. Tí mali perfektný úvod zápasu, kedy sa v piatej minúte presadil Adamov a v desiatej minúte Komínek. Už v dvadsiatej štvrtej minúte vyhrávali Prešovčania 4:0, ale sila košického tímu sa ukázala práve v tomto zápase. Tréner Florka Košice, Marek Onderko, stiahol hru na dve formácie, čo sa „Florkáčom“ vyplatilo a postupne znižovali prešovské vedenie. Po dvoch góloch Kátlovského, jedného gólu Dominika Vrábeľa a Jakuba Konečného Florko v minútu pred koncom druhého dejstva zápasu vyrovnalo stav na 4:4. V poslednej tretine líder tabuľky dokonale ukázal, prečo vládne extralige. Štyri góly v sieti brankára Sninčáka a len jeden inkasovaný gól… Florko po obrate zo 4:0 na 5:8 zostáva aj po ôsmom zápase neporaziteľné a na čele tabuľky. 

O vyjadrenie k víkendovým zápasom Florka Košice sme požiadali obrancu Pavla Dugasa

„Zápas so Sabinovom bol pre nás povinnou jazdou, ak sa chceme udržať na špici tabuľky. My sme hrali to, čo sme museli na dosiahnutie víťazstva a súper len to, čo sme mu dovolili. Počas celého zápasu sme diktovali tempo hry my. Riadne sme plnili taktické pokyny trénera a pomohli sme brankárovi, kde výsledok bol jeden inkasovaný gól v zápase. Priestor dostali aj mladší hráči z lavičky.“

 

„V Prešove sa hrá stále ťažko. Prvú tretinu sme vôbec nezvládli. Neplnili sme taktické pokyny trénera. Viazla nám rozohrávka smerom dopredu. a keď sme sa už tam dostali. tak sme vôbec nič nevymysleli na strelenie gólu. Nášmu golmánovi sme vôbec nepomohli a tretinu sme prehrali hrozivo 0:4. Počas prestávky nám tréner povedal slová, ktoré nas nakopli. Skorigoval zostavu na dve formácie a začali sme hrať to, na čom sme sa dohodli. Dôležité bolo, že Prešov za stavu 4:0 nevyužil dvakrát presilovku. Potom sme začali byť aktívnejší, pozorne sme bránili a góli sa dostavili. Za štyridsať minút sme dostali jeden gól, čo bolo veľmi dôležité pre otočenie výsledku. V tomto zápase sa ukázala sila nášho mužstva a dovolím si povedať, že sme nakoniec zaslúžene vyhrali, pretože súper od druhej tretiny s nami nestíhal, tak ako Žilina v tretej tretine na ich pôde. Som rád, že došiel aj takýto zápas, lebo ako som povedal, v Prešove sa hrá ťažko a ak ešte prehrávate 0:4 a zápas otočíte vo svoj prospech, tak dá každému hráčovi chuť pracovať naďalej.“

 

V tabuľke individuálnych štatistík to vyzerá nasledovne: Najproduktívnejším hráčom po ôsmom extraligovom kole ostáva stále šestnásťročný Michal Dudovič z ATU Košice s 32 bodmi (17+15). Na druhom mieste sa nachádza Dudovičov spoluhráč Jozef Halás s 27 bodmi (15+12) a prvú trojku uzatvára Patrik Bičan z ŠK 1. FBC Trenčín s 26 bodmi (16+10). 

 

Foto: Facebook – FbO Florko Košice

Autor: Lukáš Chovan