Slovenská ženská reprezentácia má za sebou úvodný zápas skupiny „D“ proti Rusku. V ňom slovenské reprezentantky zdolali Rusko 4:2. Dnešná oslávenkyňa Romana Janegová, ktorá oslavuje svoje 22. narodeniny strelila v zápase tri góly!

 

SLOVENSKO vs Rusko 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)                                            

Góly: 12. Janegová (Ďuríková), 18. P. Hudáková (K. Hudáková), 26. Janegová (P. Hudáková), 55. Janegová (P. Hudáková) – 16. Okulovová (Bulbašová), 43. Ržanenková. Rozhodovali: Kirjonen, Sirkka (obaja Fín.), vylúčenia: 1:0, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 154 divákov.

 

Slovenské florbalistky sa s Ruskom stretli naposledy na februárovej domácej kvalifikácii, kedy ich porazili 7:3. Žreb majstrovstiev sveta nám pridelil za prvého súpera na MS práve Rusko, ktoré je našim najťažším skupinovým súperom.

Začiatok zápasu sa niesol v pokojnom tempe, no s jasnou prevahou slovenských reprezentantiek, ktoré mali loptičku takmer stále na svojich hokejkách. Prvý gól padol až v dvanástej minúte, keď Alžbeta Ďuríková zachytila krížnu prihrávku z hokejky Marie Rzhanenkovej. Ďuríková následne nahrala Romane Janegovej, ktorá pohotovo zakončila. V pätnástej minúte Veronika Turčáková poslala za mantinel Rusku Anastasiiu Bulbashovú, za čo ju ihneď fínski rozhodcovia poslali na trestnú lavicu. Po pol minúte využili ruské florbalistky ponúknutú presilovú hru, keď Anstasiia Bulbashová našla pred bránou voľnú Mariiu Okulovú, ktorá vyrovnala stav na 1:1. Sesterská dvojica Paulína Hudáková – Kristína Hudákova poslala Slovensko v osemnástej minúte do vedenia. Svoj presný zásah si pripísala do štatistík Paulína Hudáková.

V druhej tretine padol len jediný gól, keď sa po excelentnej prihrávke v podaní Paulíny Hudákovej po druhýkrát v zápase presadila Romana Janegová. Slovenky nevyužili množstvo šancí a po druhej tretine vyhrávali na strely dokonca až 15:4.

Rusky vstúpili do tretej tretiny plné odhodlania urobiť niečo s týmto zápasom, a tak sa aj stalo. Už po vyše dvoch minútach musela fantasticky zasahovať Radka Mládenková, ktorá však o tri sekundy neskôr nešťastne inkasovala, keď strela Marie Rzhanenkovej preletela okolo slovenských obrankýň a skončila až za chrbátom Mládenkovej. Žiadnu drámu si však zverenkyne trénera Jaroslava Marksa nechceli dopustiť, a tak na konečných 4:2 zvýšila v päťdesiatej piatej minúte Romana Janegová, ktorá tak zavŕšila svoj hetrik v tomto zápase.

Jaroslav Marks, tréner slovenskej ženskej reprezentácie: (zdroj: RTVS): „Zápas prebiehal podľa predpokladov. Vedeli sme, že Rusky budú brániť a budeme musieť dobývať ich val. Škoda, že sme nedali viac gólov. Bol to ale náš prvý zápas na majstrovstvách, ktorý je veľmi dôležitý, a tomu sa dá pripísať aj tá nervozita. Zápas ukázal, že dokážeme hrať našu hru a vnútiť ju súperovi.“

 

Foto: IFF

Autor: Lukáš Chovan