Fínska Naisten Salibandyliiga je druhou najlepšou ženskou súťažou na svete. Lepšia od nej je už len švédska SSL. Po šiestich rokoch v nej máme slovenské zastúpenie v podobe dvoch našich reprezentantiek Denisy Ferenčíkovej a Michaely Šponiarovej, ktoré prestúpili do svetového klubu SC CLASSIC TAMPERE. Na jeseň v roku 2012 taktiež v meste Tampere ale v konkurenčnom tíme KooVee pôsobila Lucia Jelínková (rod. Košturiaková), ktorá v tejto lige stihla získať 4 body za 2 góly a 2 asistencie počas 12 zápasov.

SC Classic patrí medzi najtradičnejšie kluby vo Fínsku. V decembri oslávi vyše 600 členov tohto klubu už 28. výročie od založenia v roku 1990. Tento tím ma posledné dve dekády silný ženský tím, ktorý bol 11 krát za sebou vo finále z ktorých sa až 8 krát tešili z titulu. Posledné tri víťazstvá prišli na jar v nepárnych rokoch (2017, 2015, 2013) a my všetci pevne veríme že na jar 2019 to zopakujú spolu s Denisou a Michaelou a pripíšu si tak desiaty titul.

Obom naším reprezentantkám sme položili niekoľko otázok. Z odpovedí sa dozviete ako sa zrodil ich prestup do Tampere, či mali aj iné ponuky na zmenu dresu. Ako vyzerala ich letná príprava na sezónu, aké sú tímové ciele a kto je podľa nich favoritom. Taktiež sa dozviete aj čo o nich povedala trénerka a legenda tohto tímu Katriina Saarinen, ktorá ako hráčka absolvovala v drese SC Classic Tampere 18 sezón, 494 zápasov v ktorých nazbierala neuveriteľných 817 bodov (493+324).

 

Michaela je veľmi silná hráčka. Nevidela som veľa takto dobrých hráčok ako ona v Salibandyliige. Má všetko, čo je potrebné aby sa stala jednou z najlepších. Bude tu hrať na pozícii centra a bude úžasná keď sa do toho dostane v novom prostredí.

MICHAELA: „Prestup, respektíve ponuka od Classic prišla po Majstrovstvách sveta v Bratislave, keď ma oslovila manažérka klubu Irina Peltola.

Okrem ponuky z Fínska, som mala aj ponuky zo Švédska a Švajčiarska, no po dôkladnom prehodnotení som rada, že som sa rozhodla pre SC Classic.

Letnú prípravu som absolvovala s Vítkovicami a bola som v kontakte s trénerom z Fínska, ktorý nám posielal mesačné plány prípravy.

Ambície sú tu ako vždy tie najvyššie. Samozrejme to bude potreba ísť krok po kroku, popri lige hráme taktiež SUOMI CUP, takže sa budeme snažiť získať double.

Čo sa týka favorita na titul určite bude veľká pozornosť na obhajcu SB-Pro, ale verím že sa karta obráti a nastane čas pre Classic.“

 

Denisa hrá na pravom krídle a je výborná vo vytváraní šancí a v skórovaní. Už teraz odvádza vynikajúcu prácu, ale bude to oveľa lepšie. V tejto sezóne bude jednou z najproduktívnejších hráčok našej ligy. Som si tým istá.

DENISA: „Prvý kontakt z Tampere prišiel po Majstrovstvách sveta v Bratislave, následne potom prebiehala komunikácia prostredníctvom e-mailu a oficiálny prestup sa zrodil začiatkom leta.

Oslovili ma taktiež nejaké kluby zo zahraničia, No Classic bol pre mňa jednoznačná jednotka. Je to klub, ktorý sa dlhodobo pohybuje na špici fínskej ligy a vychoval veľké množstvo fínskych reprezentantiek.

Veľkú časť prípravy som absolvovala s Vítkovicami. V priebehu augusta sme sa už presunuli do Tampere, kde sme sa venovali samotnej hre a tréningom v hale.

Ženský tím Classicu prešiel tento rok veľkou hráčskou obmenou. Veľa starších, skúsených hráčok skončilo kariéru a v tíme pôsobí veľa mladých a nových tvári. Potrvá určitý čas, kým sa zohráme a nájdeme spoločnú chémiu, no ciele v tejto sezóne zostávajú tie najvyššie a to bojovať o majstra fínskej ligy.

Po prvom zápase sa mi ťažko hodnotí, kto by mohol byť favoritom na titul. Každý tím sa počas letnej prípravy tvrdo pripravoval a až sezóna ukáže, kto bude v závere súťaže na tom najlepšie. Verím však, že naša forma v playoff vygraduje a budeme to my, kto zodvihne fínsku trofej nad hlavu.“

 

Na záver trénerka Katriina Saarinen dodala: „Som potešená z príchodu Denisy a Michaely do Classic, pretože obe sú vynikajúce hráčky, ktoré majú vynikajúci prístup s horlivou túžbou rozvíjať svoje schopnosti a sú pripravené tvrdo pracovať.“

Naše dievčatá to už stihli aj dokázať, keď sa zapísali v premiérovom zápase pri domácej prehre 3:8 proti aktuálnemu majstrovi SB-Pro boli pri všetkých góloch domácich a obe zaznamenali prvé body (Denisa 1+1, Michaela 1+2).