Včera sa nám skončil 6 Nations Floorball Challenge v Prešove s prekvapením.

Víťazom turnaja sa stalo Nemecko, ktoré by na víťaza turnaja po úvodnom rozpačitom výkone s Dánskou reprezentáciou plnou juniorov netipoval nikto. Nemci v druhom zápase skupiny podľahli Slovensku 5:6 avšak už o necelé tri hodiny nastúpili na semifinále proti favoritovi turnaja Nórsku a senzačne dokázali zvíťaziť a dostať sa až do finále, kde vďaka vynikajúcemu kolektívnemu výkonu porazili našu reprezentáciu.

„Bola to perfektná príprava, ustálili sme sa v top osmičke a detaily teraz budú rozhodovať. Je to každý jeden detail, každý divák, presilovka, štandartka, jedlo pred zápasom a momentálna forma, ktoré rozhodnú.“ zhodnotil Lukáš Řezanina.

Lukáš Řezanina a Ladislav Gál sú jediní zo súčasného kádra, ktorí zažili doposiaľ atmosféru všetkých Majstrovstiev sveta na ktorých sa Slovensko zúčastnilo (2012 Švajčiarsko, 2014 Švédsko, 2016 Lotyšsko). Počas turnaja sa však zranil Ladislav Gál, keď v zápase s Lotyšskom ostal ležať na zemi a horko ťažko sa postavil s bolestivou grimasou v tvári a tak nás zaujímalo ako to s ním vyzerá, na čo odpovedal kapitán tímu Řezanina. „Laco si dá pauzu tri týždne a verím, že bude v pohode.“

V záverečných minútach zápasu malo Slovensko zdrvujúci tlak no nepodarilo sa skórovať toľkokrát, koľko bolo potrebne. „Dnes nám to nevyšlo, dlho nám trvalo, kým sme sa správne naštartovali. Myslíme, že na MS sa stretneme s Nemeckom v zápase, ktorý nás môže dostať do top osmičky. Držali sme sériu výhier od mája a až v poslednom zápase pred MS sme dostali lekciu. Máme 40 dní a ešte jeden zraz do top formy.“

Papierové predpoklady hovoria jasne a je vysoko pravdepodobné že Slovensko sa s Nemeckom stretne v osemfinálovom zápase v Prahe. „S Nemcami sme dvakrát prehrali, aj keď z prvého zápasu sa nám ráta výhra, ale na začiatku chytal za Nemecko brankár, ktorý ich nepodržal v prvom zápase. Dúfam, že nás na to tréneri pripravia a postúpime do osmičky.“ povedal Lukáš Řezanina po finálovej prehre práve proti Nemecku.

Výsledky 6 NFC

Poľsko – Lotyšsko 5:6
Dánsko – Nemecko 5:5
Lotyšsko – Nórsko 2:3
SLOVENSKO – Dánsko 12:1
Nórsko – Poľsko 11:1
Nemecko – SLOVENSKO 5:6
semifinále: Nórsko – Nemecko 7:8
semifinále: SLOVENSKO – Lotyšsko 7:6 pn.
o 5. miesto: Dánsko – Poľsko 3:4 pn.
o 3. miesto: Lotyšsko – Nórsko 6:5
finále: SLOVENSKO – Nemecko 4:6

Konečné poradie:
1. Nemecko
2. SLOVENSKO
3. Lotyšsko
4. Nórsko
5. Poľsko
6. Dánsko

All stars tím turnaja podľa Slovak Floorball:
Brankár: Mike Dietz – Nemecko
Obranca: Lukáš Řezanina – Slovensko
Obranca: Matthias Siede – Nemecko
Útočník: Lukáš Ujhelyi – Slovensko
Útočník: Ole Mossin Olesen – Nórsko
Útočník: Rolands Kovalevskis – Lotyšsko

foto: Slovenský zväz florbalu