Už tradične na prelome januára a februára sa uskutočnila kvalifikácia na Majstrovstvá sveta žien 2019, ktoré sa uskutočnia vo frankofónnej časti Švajčiarska v meste Neuchâtel.

Na Slovensku sa kvalifikácia žien uskutočnila po druhýkrát, tentokrát dejiskom bol Trenčín, kde sa zišlo hneď deväť tímov, ktoré bojovali v dvoch skupinách.

Skupinu EUR4 v ktorej nám robili spoločnosť Lotyšsko, Maďarsko a Holandsko sme ovládli a z prvého miesta postúpili na Majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku. Tréner Jedlička vyskúšal niekoľko nových tvári, ktoré určite nesklamali a sú veľkým prísľubom do budúcnosti. Najmä 17 ročná brankárka Pavlína Farulová sa môže stať brankárskou stálicou v reprezentačnom bránkovisku. Naše dievčatá si postupne poradili s Holandskom 8:2, Maďarskom 12:1 a na záver s Lotyšskom 5:3. Z druhého miesta postúpilo Lotyšsko, ktoré zdolalo Maďarsko 6:1 a Holandsko 11:2.

V skupine EUR2, ktorá sa taktiež odohrala v Trenčíne, mohli diváci sledovať aktuálne vicemajsterky sveta z Fínska. Fínsky tréner Lasse Kurronen postavil silný výber, keď do zostavy zaradil aj šesť hráčok pôsobiacich v najlepšej lige sveta, švédskej SSL. Medzi nimi nechýbala ani aktuálne najproduktívnejšia hráčka tejto ligy Veera Kauppi, ktorá v Trenčíne ukázala svoje kvality a zaznamenala úctihodných 34 bodov za 4 zápasy. Táto skupina dopadla podľa papierových predpokladov a do Švajčiarska postúpili reprezentantky Fínska a Nemecka.

Ďalšie dve európske skupiny EUR1 a EUR3 sa uskutočnili na brehu Baltského mora v Poľskom meste Gdansk. Ani v týchto skupinách favoriti nezaváhali a postúpili na záverečný turnaj. Zo skupiny EUR1 to boli Nórsko a Švédsko. Švédsko navyše vytvorilo nový výsledkový rekord v medzištátnom zápase, keď Francúzsko porazili 61:0! Francúzsky sa z úvodného debaklu nespamätali a nedokázali skórovať ani proti Nórsku a Dánsku a tak z kvalifikácie odchádzali so skóre 0:94.  Skupinu EUR3 ovládli podľa predpokladov reprezentantky Českej republiky, ktoré triumfovali pred domácim Poľskom, ktoré taktiež postúpilo. Týchto osem postupujúcich tímov z európskej kvalifikácie doplnili ešte tímy Dánska a Estónska ktoré boli najlepšie z tímov, ktoré sa umiestnili vo svojich skupinách na treťom mieste.

Ázijská kvalifikácia za účasti ôsmych tímov dopadla taktiež podľa papierových predpokladov, keď sa z postupu tešili Austrália, Japonsko, Singapúr a Thajsko. Nechýbalo veľa a mohli sme na šampionáte vidieť reprezentáciu Malajzie, ktorá podávala skvelé výkony a dokázala odohrať vyrovnané súboje s oveľa skúsenejšími reprezentáciami, s Japonskom (4:4), so Singapurom (2:5) a s Thajskom (1:2 pp.) a dokonca poraziť v rankingu vyššie umiestnenú Kóreu pomerom 8:6.

Ako posledná sa odohrala americká kvalifikácia, kde USA dvakrát poľahky porazilo Kanadu 14:2 a 7:1 a postúpilo tak do Švajčiarska. Za USA nastúpila do zápasov aj ich 51 ročná trénerka Anne Jumppanen, ktorá prispela gólom a asistenciou. Nutno podoknúť, že až 16 gólov z 21 celkovo vstrelených za USA zaznamenala ich prvá formácia s hráčkami, ktoré nastupujú vo Švédsku.

Po prvýkrát sa naše dievčatá prestavia v „elitnej“ časti turnaja a v skupine tak narazia na dvojicu tímov zo silnej štvorky (Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, Česko) a skupinu doplní jeden z trojice z nasledujúcich tímov: Lotyšsko, Poľsko, Nemecko.

Výkonnostné koše pred losom MS Žien 2019.
1. kôš: Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, Česko
2. kôš: Lotyšsko, SLOVENSKO, Poľsko, Nemecko
3. kôš: Nórsko, Dánsko, USA, Austrália
4. kôš: Japonsko, Singapur, Estónsko, Thajsko