JOHAN ASTBRANT PO 10 ROKOCH SKONČIL V LINKÖPINGU

Na konci novembra 2020 sa Johan Abstrant rozhodol na vlastnú žiadosť skončiť ako hlavný tréner Linköpingu, kde pôsobil ako hráč štyri sezóny a ako hlavný tréner takmer 7 sezón s menšou prestávkou. Abstrant prevzal tím v sezóne 2013/2014, keď sa v priebehu niekoľkých týždňov pretransformoval z hráča na hlavného trénera A tímu. Hneď v prvej a v druhej kompletnej sezóne doviedol tím do fínále SSL, a získal ocenenie trénera roku vo Švédsku. Po jeho odstúpení tím prebral doterajší asistent David Gillek.

„Každý, kto ma pozná, vie aké sily, vášeň a srdce mám pre florbal a konkrétne pre Linköping, a to sú veci, ktoré vyžadujem od svojho okolia. Teraz, keď je moja „nádrž“ prázdna a ja sám nemám čo ponúknuť Linköpingu, mám pocit že je to ten čas, kedy treba urobiť krok stranou. Odovzdanie štafety Davidovi Gillekovi, považujem za správnu voľbu a bol by som rád, keby som mal rovnakú energiu ako predtým a mohli sme sezónu dokončiť čo najlepším spôsobom spolu. Celému klubu a hráčom prajem do budúcnosti veľa šťastia. Chcel by som taktiež poďakovať, všetkým hráčom, sponzorom, fanúšikom a vlastne všetkým ľudom okolo florbalu v Linköpingu, bez vás by som nikdy nezažil všetky spomienky, ktoré sme vytvorili spoločne,“ zakončil 37 ročný Astbrant po opustení lavičky Linköpingu.

IBF FALUN POSILNIL TRÉNERSKÝ TÍM

Po nie veľmi vydarenom novembri, kedy Falun získal prekvapivo iba 9 bodov z 21 možných sa vedenie klubu spolu s hlavým trénerom Bröttmanom, rozhodlo priradiť do trénerského tímu súčasného hlavného trénera B-tímu mužov (juniori) a legendu klubu Thomasa Holmgrena. Holmgren má od decembra na starosť obrannú hru Falunu a výsledky sa dostavili. Odkedy je Holmgren na lavičke, tak Falun stratil iba 1 bod v ôsmych zápasoch. Zároveň sa Holmgrenovi podarilo znížiť priemer obdržaných gólov na zápas o 1,65 gólu. Od tohto posilnenia trénerského štábu, inkasuje Falun priemerne 3,75 gólu na zápas, zatiaľ čo do decembra to bolo až 5,4.

„Thomas je v prvom rade vášnivý pre IBF Falun, čo považujem za neuveriteľnú silu a dôležitú vlastnosť. Zatiaľ sa mu veľmi dobre darí s naším B-tímom a juniormi a teraz, keď sú tieto ligy pozastavené, si myslíme, že je to pre nás všetkých dobré riešenie. Ako bývalý obranca vidí Thomas obrannú hru veľmi dobre a už pozná náš systém zvonku aj zvnútra“, povedal športový riaditeľ Rickard Hedlund.

ÚSPEŠNÝ TRÉNER OPÚŠŤA NOVÁČIKA

V pondelok večer oznámil klub Fagerhult Habo, že tréner Johan Kihlblom po sezóne opustí Habo.

„Dostali sme od Johana presne to, čo sme chceli, keď sme ho tu pred dvoma rokmi prijali. Prispel k zvýšeniu profesionality a zvýšeniu nárokov na hráčov, aby boli pripravení hrať v SSL“, hovorí športový riaditeľ klubu Andreas Linderum.

Kihlblom vyjadril svoj názor na rozhodnutie opustiť klub po sezóne: „Je smutné opustiť klub a tím po ceste, ktorú sme spoločne absolvovali, ale myslím si, že je ten správny čas, aby som sa ja aj tím pohli vpred s novými výzvami. Som vďačný za dôveru a podporu, ktorú som dostal od klubu a od všetkých navôkol. Som tiež veľmi vďačný a hrdý na to, že som mohol byť súčasťou klubovej cesty.“ Kihlblom sa v SSL so svojím tímom prezentuje veľmi aktívnou hrou. Nováčik dostáva veľa gólov ale predvádza pekný útočný florbal, nie ako mnoho nováčikov, ktorí po postupe do SSL zväčša hrajú neatraktívny florbal založený na tvrdej obrane. Tento fakt, by mohol pomôcť Kihlblomovi k získaniu novej zmluvy v inom tíme. Podľa našich švédskych zdrojov sa práve Johan Kihlblom stane novým trénerom Müllsjö, kde už v minulosti pôsobil ako asistent trénera. „Nie je nič jasné. Jedine to, že už nebudem vo Fagerhulte. Uvidíme čo sa stane.“ Okomentoval túto situáciu 31 ročný tréner.

MIKAEL HILL SI NAŠIEL ANGAŽMÁ

Začiatkom decembra 2020, bolo zrejmé, že Mikael Hill musel opustiť pozíciu reprezentačného trénera Švédskej mužskej reprezentácie. Odvtedy bolo okolo Hilla ticho. Dlho sa špekulovalo, či bude Hill novým trénerom v Kalmarsunde od budúcej sezóny. Spomín alo sa taktiež Mullsjö, kde Hill pôsobil predtým, než sa stal trénerom reprezentácie. Napokon však Mikael Hill nahradí odchádzajúceho Johana Kihlbloma z Fagerhultu Habo. Vracia sa tak do tímu, ktorý viedol v rokoch 2008 – 2010.

„S dôverou sa teším na návrat do Fagerhultu Habo. Obec Habo naďalej rastie a šport spolu s ňou, vďaka čomu vyzerá budúcnosť jasne. Klub predstavil ciele, ktoré mi úplne vyhovujú. Ambíciou FHIB je v najbližších rokoch posilniť organizačne aj športovo. Dúfam, že dokážem prispieť v oboch smeroch skúsenosťami, ktoré mám.“ Prezradil Hill.

Športový manažér Andreas Linderum sa vyjadril nasledovne: „Je nesmierne zábavné mať možnosť predstaviť Mikaela Hilla ako nového trénera od budúcej sezóny. Získame veľmi skúseného a zručného trénera, ktorý si myslím, že nám môže pomôcť podniknúť ďalšie kroky na mnohých úrovniach okolo elitných tímov. Je to nesmierne pekné, že sme už pridali tento dôležitý kúsok skladačky do budúcnosti. Okrem toho, že bude hlavným trénerom mužského tímu, bude pracovať pre klub a rozbehne nejaké nové projekty, presne o čo pôjde, prezradíme neskôr.“

KALMARSUND PREVEZME GUSTAVSSON

Alexander Brinkmann po sezóne opúšťa mužský tím Kalmarsundu, aby sa stal športovým riaditeľom ženského tímu v klube. Prvým kandidátom, ktorý sa spomínal ako jeho nástupca bol Niklas Nordén, ktorý sa medzičasom stal reprezentačným trénerom. Neskôr sa spomínalo meno Mikaela Hilla. Novým trénerom sa však stane Viktor Gustavsson, ktorý už pri tíme pôsobí ako asistent trénera.

„Samozrejme, spočiatku existovali aj iné alternatívy, ale s Viktorom sa cítime mimoriadne bezpečne. Viktor predstavuje novú generáciu trénerov, je veľmi dobrý v analytických aspektoch, dobrý v individuálnom rozvoji, dokáže hráčov motivovať“, hovorí športový riaditeľ Patrik Klockare Bäck.

Viktor Gustavsson prišiel do Kalmarsundu pred touto sezónou z Laganu, ktorý doviedol k deviatému miestu v Allsvenskan a jeho kolegovia v lige ho zvolili za štvrtého najlepšieho trénera ligy. „Určite sa na to cítim byť zrelý a pravdu povedia, nepripadá mi to ako obrovský skok, aby som to nemohol urobiť. Aj keď mám aktuálne pri mene „nálepku“ asistent trénera, tak sme s Alexandrom už toho veľa zdieľali.“ povedal na margo svojej novej pozície Gustavsson.

FALUN NAŠIEL NÁHRADU ZA BROTTMANA

Začiatkom decembra bolo jasné, že dlhoročný tréner Falunu Thomas Brottman po sezóne opustí tím, aby sa stal trénerom reprezentácie. Falun teraz predstavil náhradu za Brottmana. Nicklas Hedstål, aktuálny tréner Zug United, podpísal s Falunom dvojročný kontrakt.

„Je naozaj zábanvé, že si Nicklas vybral IBF Falun, vieme, že pre budúcu sezónu malo o jeho služby záujem veľa tímov. Na konci bolo cítiť, že to čo sa prenieslo do našej výhody bolo, že Nicklas cíti neuveriteľnú snahu získať zlato v SSL a pracovať v našom prostredí za podmienok, ktoré vo Falune existujú,“ povedal športový riaditeľ Ricckard Hedlund a pokračoval. „Dlhodobo ho sledujeme a sme radi, že získal medzinárodné skúsenosti. Nechceme iba obhájiť, ale v nasledujúcich rokoch aj posilniť naše športové postavenie a počas rokovaní sme sa presvedčili, že Nicklas je tou pravou osobou, ktorá bude viesť tento vývoj.“

Hedstål priviedol Zug na jar minulého roku k víťazstvu vo Švajčiarskom pohári. Posledným švédskym klubom kde pôsobil bolo AIK. „Je to neuveriteľne inšpiratívne prevziať IBF Falun od budúcej sezóny. Je to úloha, ktorú beriem s veľmi vysokou mierou motivácie a pokory. Je tu jasné zadanie, úspechu, ktoré je zakorenené v klubovej kultúre. Viedol som veľmi dobre diskusie s vedením Falunu, čo mi dáva pocit, že je to pre mňa a moju rodinu správna voľba. Teším sa, že od mája začnem pracovať so silným tímom.“ Okomentoval podpis zmluvy budúci tréner Falunu Nicklas Hedstål.

foto: Per Wiklund, Ted Malm, Adam Troy, Zug United