Sú ženské šampionáty v ohrození? Minimálne pre odložené majstrovstvá sveta junioriek to platí. Dejisko šampionátu, IFU Aréna v Uppsale bola totiž v piatok preventívne uzatvorená, pretože boli zistené nedostatky v konštrukcii strechy, ktoré sú zhodné v halách, ktoré už taktiež zatvorili. V jednej takej hale sa dokonca strecha už prepadla.

Svetový šampionát junioriek zastavila v minulom roku pandémia, teraz sa objavil ďalší problém.  „Pred rokom sa zrútila strecha v Kirune, čo vyvolalo vyšetrovanie štátnej komisie. Táto komisia prišla k záveru, že strešná konštrukcia tejto haly je vyriešená systémom zavesených lepených nosníkov, čo predstavuje riziko. Všetky kraje boli následne vyzvané, aby zistili, čí majú vo svojej pôsobnosti takéto haly a bolo zistené, že IFU Aréna je jednou z nich,“ prezradil manažér arény Tobias Svensson.

Skúmanie IFU Arény stále prebieha.  „Dotknuté kraje najali expertov, ktorí vykonávajú prešetrovanie daných striech. V Uppsale síce ešte nie je prešetrovanie dokončené, ale kraj Knivsta v tomto týždni rozhodol o uzatvorení svojej novej športovej haly, ktorá ma konštrukčne rovnakú strechu. To viedlo k tomu, že si Uppsala vyžiadala predbežnú správu o stave IFU Arény,“ hovorí Svensson.

Na základe odpoveď došlo k okamžitému uzatvoreniu arény, v ktorej sa majú tento rok odohrať ženské šampionáty. „Predbežná odpoveď je, že v konštrukcii boli nájdené určité nedostatky a že pri jednotlivých nosníkoch sú neprijateľné sklony. Ako predbežne opatrenie, bola IFU Aréna zatvorená, pretože nie je možné garantovať jej bezpečnosť.“

Predovšetkým pre kluby a šampionát junioriek to znamená komplikácie.  „Je to ťažké odhadnúť. Vieme iba, že konečná správa nebude pripravená ešte minimálne ti týždne. Až potom budeme vedieť, aké sú požiadavky k tomu, aby IFU Aréna mohla opäť fungovať,“ vraví manažér arény.  „Vzhľadom k tomu, že nepoznáme závery je ohrozené všetko. V pondelok budeme rozprávať s firmou, ktorá strechu montovala, aby sme vedeli, čo môžeme od opravy očakávať a ako dlho to môže trvať. Počas týždňa budeme rozprávať so zástupcami federácie, aby sme prebrali možné scenáre.“

Každopádne, pre šampionát junioriek to znamená ďalšiu neistotu.  „Ohľadne šampionátu junioriek je ťažké predikovať, pretože sa môže stať, že oprava zaberie celú jar a celé leto. Považujem za nepravdepodobné, že by sa v hale mohlo odohrať play off, každopádne moja okamžitá odpoveď na ženský šampionát je, že ten snáď nie je ohrozený,“ zakončil v pozitívnom duchu Tobias Svensson.