STÁLICA Z POVAŽIA – KRISTÍNA MELIŠOVÁ

175 centimetrov vysoká hráčka, ktorá hráva na pozícii centra je roky spätá z klubom NTS FK-ZŠ Nemšová. Ide o flexibilnú športovkyňu, ktorá vyskúšala viac športov, no práve florbal jej najviac učaroval. Hráčka s prezývkou – sova.

„Vždy som mala rada šport a odjakživa som sa rada hýbala. Dokonca som svojho času robila aj dva športy naraz. Dosť dlhú dobu som pôsobila aj ako futbalista, keďže som skoro tri roky hrávala za chlapcov z Novej Dubnice, čiže za moje mesto. Ako však chalani rástli, samozrejme som im prestala konkurovať, čo je prirodzené a tak som prestúpila do neďalekého ženského tímu z Trenčianskych Teplíc, kde bola parádna partia, no nebol to zrejme úplne ten správny druh športu pre mňa. Moja vtedajšia spoluhráčka ma nahovorila, aby som presedlala na florbal. A tak to vlastne celé začalo,” opisuje Kristína Melišová.

ŠPORTOVÉ VZORY

Športové vzory, ktoré Kristínu ovplyvňovali majú súvis s jej športovou činnosťou a s odvetviami, ktoré má stále rada a dodnes ich sleduje.

„Moje vzory z detstva boli určite Fernando Torres a Roger Federer. Druhý menovaný ma drží doteraz. Kiežby všetci športovci na svete boli ako on. Skromný, šikovný, s nohami stále na zemi a hlavne, že v jeho veku dokáže podávať tak fascinujúce výkony na svetovej úrovni,” hovorí Kristína Melišová.

EXTRALIGOVÁ DLHOVEKOSŤ

Melišová pôsobí v extralige skoro trinásť rokov a stále hráva na komplikovanej pozícii centra. Za tú dobu sa aj samotný florbal a extraliga zmenili.

„Extraligu už hrávam naozaj dlho a samozrejme sa florbal postupom času mení. To je prirodzené. Všetko má svoje pre a proti. Kedysi mala extraliga problém nájsť si hlavne sponzorov, keďže florbal bol naozaj iba malý šport.Terajšia situácia je už lepšia. Veľa veľkých i malých firiem začína zakladať marketingovú stratégiu hlavne v sponzoringu a to je pre florbal, ale aj iné športy celkom veľká výhoda. Na druhej strane, dnešné deti nejavia toľko záujmu o šport ako taký, ale radšej si volia iné záujmy a to je celkom smola. Veľa sa dnes točí hlavne okolo počítačov. Najväčší prínos ženskej extraligy je určite PR oddelenie. Hráč sa dozvie zaujímavosti aj o iných kluboch, nežije len vo svojej „bubline” a vie aj to, čo sa deje inde. To je zrejme hlavný rozdiel medzi vtedajšou a dnešnou extraligou. Momentálna situácia je aj z hľadiska pandémie zlá. Som zvedavá na to, koľko hráčok aj po pandémii ostane vo florbale. Nerozumiem tomu, že niektoré najvyššie súťaže sa hrajú, no náš milovaný florbal stále na extraligovej úrovni nehráme,” zhodnotila situáciu hráčka Nemšovej.

ČAROVNÉ POVAŽIE

Považie je špecifickým regiónom a roky rodí výborných športovcov. Výnimkou nie je ani florbal.  

„Je to naozaj zaujímavé, no Považie je naozaj liahňou z hľadiska športových talentov. Či už je to hokej, box a naša maličkosť florbal. Možno bude tento názor na dnešnú dobu, keď sa hlavne kritizuje zaujímavý, no na Považí máme strašne veľa športovísk a veľa možností ako napredovať a šport si tu užívať. Neďaleko sa nachádza Trenčín, čo je na slovenské pomery väčšie mesto s neobmedzenými možnosťami športovať. Samozrejme nesmiem zabudnúť na Dubnicu nad Váhom a jej možnosti, čo sa týka športovísk, či atletickej vybavenosti tohto mesta. Tieto mestá roky produkovali kvalitných hokejistov, boxerov či atlétov. Keď sa zameriam na florbal, na Považí máme dva výborné ženské extraligové kluby, keďže Pruské aj Nemšová hrajú roky na špici. Keď k tomu pripočítam to, že je tu aj veľa ľudí, čo športu rozumejú, dáva mi to výsledok toho, prečo je tento región v športe úspešný,” dodáva Melišová.

BUDÚCNOSŤ RIEŠI

Kristína Melišová je držiteľkou majstrovského extraligového titulu z roku 2010 a má aj jednu striebornú a dve bronzové medaily v rámci našej najvyššej súťaže.

„ Aj keď sa necítim stará a môj vek je stále na reálny život mladý, pred začiatkom tejto sezóny som si povedala, že zrejme to bude moja posledná sezóna, ale asi si to budem musieť povedať ešte raz. Takže ešte minimálne jednu sezónu, ak nerátam túto zatiaľ neskončenú, sa na palubovkách objavím. Aj keď človek nikdy nevie čo mu život prinesie a kam ho posunie. S florbalovou kariérou sa chcem určite rozlúčiť titulom a potom môžem spokojne odísť do florbalového dôchodku,” uzavrela 26-ročná hráčka Nemšovej.

foto: Matúš Kňážek
autor: Jakub Štubňa