Už dnes sa vo Fínsku odohrá finálový zápas fínskej pohárovej súťaže TEHO Sport Cup. V ženskom finále sa predstavia obhajkyne z SB-Pro proti FBC Loisto. Zápas môžete sledovať od 12:00 live prostredníctvom youtube kanála IFF Floorball – Channell 1.

SB-PRO NURMIJÄRVI

Cesta obhajkýň trofeje do finále bola veľmi strastiplná. V osemfinále čelili divíznemu tímu Ä-Lasti, v ktorom pôsobí aj niekdajšia dlhoročná opora reprezentácie Tiia Ukkonen. SB-Pro sa dlho trápilo a zápas rozhodlo až v tretej tretine, kedy sa im podarilo získať trojgólový náskok o ktorý sa však v posledných minútach veľmi báli. Ä-Lasti už nestihlo vyrovnať no aspoň zmiernili skóre štvrtým gólom. SB-Pro sa tak tešilo z výhry 6:4 a postupu do ďalšieho kola, kde ich už čakal účastník B skupiny ženskej F-liigy, O2-Jyväskylä. Legendárny tréner Seppo Pulkkinen pripravil svoj tím na úradujúce šampiónky vynikajúco. Jyväskylä prakticky celý zápas neprehrávala a väčšiu časť zápasu viedla o jeden gól, no opäť skvelá koncovka a skúsenosti SB-Pro rozhodli o výhre celku z Nurmijärvi. Gólmi Kinnunenovej a Hietamäkiovej otočili skóre a po výsledku 5:4 putovali do Semifinále. V semifinále čakal na SB-Pro niekoľkonásobný majster Fínska, Classic Tampere. V Classicu došlo k veľkému omladeniu počas posledných rokov. Tím opustilo niekoľko opôr a omladený káder to v F-liige nemá jednoduché, no posledné výsledky môžu predznamenávať návrat na pozície, na ktoré sú v Tampere zvyknutí. SB-Pro, však nechcelo nechať nič na náhodu a zápas vyhrali jednoznačne 8:2.

FBC LOISTO TURKU

Mladý tím, vystúpil medzi elitu fínskeho florbalu veľmi rýchlo. Na jar 2017 postúpil tento tím do 1. divízie. Na konci sezóny 2018/2019 sa už tešili na postup do F-liigy. Počas svojej prvej sezóny v B skupine F-liigy dominovali a zabezpečili si tak účasť v A-skupine pre sezónu 2020/2021. Hneď po vstupe do ligy dokázalo Loisto, že tam patrí a po základnej časti figurujú na 4. mieste. So svojím finálovým súperom a úradujúcim majstrom SB-Pro prehrali dvakrát o jeden gól, čo veští zaujímavý finálový duel. V osemfinále si Loisto poradilo s tímom z divízie SBS Rupu poľahky 9:5. Celku Rupu nepomohli ani 3 góly legendy Katri Luomanieovej a 3 asistencie Niny Rantaneovej, ktoré sú legendami fínskeho florbalu. Štvrťfinále sa proti Loisto postavil tím O2-Jyväskylä. No na rozdiel od SB-Pro, Loisto čelilo B tímu Jyväskyly. Loisto v polovici duelu prehrávalo 2:0 no vďaka trom gólom v rozmedzí 49 sekúnd skóre otočili. V záverečnej tretine čelili veľkému tlaku súperiek, no nakoniec zápas doviedli do víťazného konca 4:3. V semifinále Loisto vyzvalo tradičného účastníka F-liigy KooVee Tampere. No rovnako ako SB-Pro, tak ani Loisto nemalo problém prejsť cez semifinále. Po vysokej výhre 14:6 sa tešil tento mladučký tím z postupu do svojho prvého veľkého finále.

foto: Anssi Koskiknen