Počas druhého zasadania predsedníctva IFF v tomto roku, bolo rozhodnuté o organizátoroch budúcich majstrovstiev sveta vo florbale. Predsedníctvo IFF rozhodlo, že Majstrovstvá sveta mužov 2024 sa budú konať vo Švédsku, Majstrovstvá sveta juniorov 2023 sa uskutočnia v Dánsku a Majstrovstvá sveta junioriek usporiada Fínsko.

MAJSTROVSTVÁ SVETA MUŽOV 2024 – MALMÖ, ŠVÉDSKO

O usporiadanie mužského šampionátu v roku 2024 sa uchádzali Singapur a Švédsko. Hodnotenie bolo uskutočnené dvanástimi osobami, ktorými sú zástupcovia výkonného výboru IFF, zástupcovia komisie IFF pre pravidlá a súťaže a zástupcovia sekretariátu IFF. Na základe hodnotení boli obe kandidatúry rovnomerné.

„Predsedníctvo IFF podrobne diskutovalo o týchto kandidatúrach a hodnotia, že obe žiadosti boli veľmi dobre a profesionálne pripravené. Bolo to po prvýkrát, kedy IFF mala na stole dve vyvážené kandidatúry, čo rozhodovanie zťažovalo. Predsedníctvo IFF sa rozhodlo nakoniec pre kandidatúru Švédska a to hlavne na základe celkovo väčšieho, deklarovaného pozitívneho finančného dopadu na IFF v týchto zložitých časoch, počas pandémie Covid-19,“ prezradil generálny sekretár IFF John Liljelund

IFF chce poďakovať Švédsku, ale taktiež Singapuru za veľmi dobrú a profesionálnu kandidatúru.

Švédsko sa stane prvou krajinou, ktorá usporiada mužské majstrovstvá sveta po 4. krát. Švédsko už hostilo šampionát mužov v rokoch: 1996, 2006, 2014.

“ Je to mimoriadne potešujúca správa. Čiastočne pre Švédsku florbalovú asociáciu, ale predovšetkým pre celé florbalové Švédsko s hráčmi a priaznivcami. Môžeme sľúbiť divácku párty s najlepšími svetovými hráčmi na svete a švédskym národným tímom, ktorý je s najväčšou pravdepodobnosťou jedným z favoritov na zlato.“ Prezradil Mikael Ahlerup, generálny sekretár švédskeho florbalu.

MAJSTROVSTVÁ SVETA JUNIOROV 2023 – FREDRIKSHAVN, DÁNSKO

Predsedníctvo IFF rozhodlo o udelení usporiadateľstva juniorského šampionátu 2023 pre Dánsko. Je to po prvýkrát, kedy Dánsko usporiada juniorský šampionát. Dánsky florbalový zväz plánuje usporiadať šampionát vo Fredrikshavne v Aréne Nord v termíne 26. – 30. 04. 2023. Obe hracie plochy budú pod jednou strechou Arény Nord, kde sa konal ženský šampionát v roku 2007.

„Sme jednoznačne nadšení z dôvery, ktorú nám IFF prejavila pridelením šampionátu. Tešíme sa na svetový šampionát, ktorý je hoden medzinárodného publika. Vďaka skúsenostiam a partnerom, ktorí projekt podporujú, nepochybujem o tom, že sa to dá skvelo pripraviť,“ povedal Carsten Provstgaard, vedúci sekretariátu Dánskeho florbalového zväzu.

O tento šampionát sa uchádzali dve krajiny, Dánsko a Slovensko. Dánsko bolo jednoznačne lepšie v rôznych sektoroch, ktoré definujú udalosť: financie, služby, rozvoj. Dánsko získalo o 250 bodov viac ako Slovensko z celkovo možných 1000 bodov, ktoré je možné získať v hodnotení.


MAJSTROVSTVÁ SVETA JUNIORIEK 2024 – LAHTI, FÍNSKO

Predsedníctvo IFF rozhodlo o udelení usporiadateľstva juniorského šampionátu 2024 pre Fínsko. Je to po tretí krát, kedy Fínsko bude hostiť juniorský šampionát a v roku 2024 to bude presne 20 rokov od prvých majstrovstiev sveta junioriek, ktoré sa odohrávali v Tampere. Fínsko taktiež hostilo majstrovstvá sveta juniorov v roku 2009. Fínska florbalová federácia plánuje šampionát usporiadať v Lahti, v Lahti Sports and Fair Centre v termíne 01. – 05. 05. 2024. Obe hracie plochy budú pod jednou strechou.

V konečnom dôsledku Fínsko bolo jediným kandidátom na tento šampionát, po tom čo Austrália a Taliansko stiahli svoje kandidatúry z dôvodu finančných dopadov počas pandémie Covid-19.

foto: Per Wiklund