Šport a florbal nie je len o hráčoch. V susednej Českej republike už roky pôsobí bývalý hráč Prievidze na zaujímavých postoch. Marek Zvalo si vyskúšal pôsobenie ako tréner, manažér a taktiež aj ako metodik v rámci Českého florbalu.

Ahoj. Priblíž čitateľom tvoje florbalové začiatky.

„Florbal mi okamžite učaroval a začal som s týmto športom na strednej škole. Pripomínal mi hokej, na ktorý sme všetci hrdý, ale florbal je dostupnejší, rýchlejší a jednoduchší. V tom čase vznikol florbalový klub Kladivári v Prievidzi, kde som začal hrávať.”

V Brne si študoval na vysokej škole. Uvažoval si o pokračovaní v hráčskej kariéry aj v Čechách ?

„Určite áno, chodil som tam na rôzne tréningy, ale zápasy som stále hrával za Prievidzu. Boli sme dobrá partia a chcel som reprezentovať svoje mesto.”

Čo teda nasledovalo ?

„Dostal som ponuku trénera, ktorá zásadne zmenila môj život. Začal som trénovať na florbalovom krúžku a postupne som sa vypracoval na trénera v Gepardoch Brno a následne v extraligovom klube Bulldogs Brno. Vedeckú kariéru na Akadémií vied Českej republiky som vymenil za prácu vo florbalovom prostredí a zatiaľ neľutujem.”

Aký bol tvoj prechod z pozície hráča na trénera?

„Ako hráč som nebol najtalentovanejší. O to viac som musel používať rozum a herné myslenie. Toto mi strašne pomohlo v trénerskej kariére. Viem, čo sa na ihrisku odohráva a mám precízne pripravené tréningy. U mládeže sa mi osvedčil postup hier na stanovištiach, kde sú hráči na malom priestore neustále pod tlakom a takto rozvíjajú svoje schopnosti.”

To sú naozaj zaujímavé skúsenosti. Niekoľko rokov si pôsobil aj ako regionálny metodik v rámci Českého florbalu. Podobnú skúsenosť má na Slovensku minimum ľudí. Čo bolo na tomto poste tvojou náplňou ?

„V Českom florbale som mal na starosti vzdelávanie trénerov, prácu s talentovanou mládežou (zabezpečenie regionálnych reprezentácií) a podporu klubov v trénerskej činnosti. Vďaka tomu som spoznal veľa zaujímavých trénerov a videl som ako pracujú. Každý človek nás môže obohatiť – je potrebné byť neustále otvorený a schopný sa učiť nové veci.”

Momentálne pôsobíš na pozícii športového manažéra v brnenskom klube TROOPERS. Ako by si chcel pomôcť tomuto klubu ?

„Chcem zefektívniť prácu našich trénerov. Vypracovali sme s kolegom športovú stratégiu klubu, kde hovoríme trénerom čo majú učiť hráčov v každej vekovej kategórií. Trénovanie je systematická činnosť, kde sa jednotlivé veci musia trénovať tak, aby do seba zapadali. V Brne a okolí je navyše vysoká konkurencia až desiatich florbalových klubov. Ak chcete byť úspešný musíte to robiť dobre, pretože inak vám hráči prestúpia inde.”

Na záver také malé porovnanie. Ako vidíš, alebo vnímaš svoje manažérske pôsobenie v porovnaní s tým hráčskym. V akej pozícii sa cítiš lepšie ?

„Hrať florbal má svoje čaro. Ja som bol počas hráčskej kariéry neustále limitovaný individuálnou technikou, pretože som začal s florbalom neskoro. Naopak manažérska práca nemá limity, môžem dosahovať všetko čo si naplánujem. Prajem čitateľom „Slovak floorball”, aby robili to v čom sú dobrí a úspech sa dostaví.


foto: Český florbal
autor: Jakub Štubňa