Už dnes vo Švédsku v meste Uppsala odštartujú 13. Majstrovstvá sveta žien vo florbale, ktoré vyvrcholia finálovým zápasom 5. decembra.

Švédsko sa zhostilo organizácie ženského šampionátu už po tretí krát. Po prvýkrát v roku 1999 organizovalo Švédsko svetový šampionát v Borlänge. Švédkam obhajobu zlata z prvého šampionátu pokazili Fínky v semifinále, ktoré odplatili finálovú prehru z prvého šampionátu v roku 1997, ktorý sa konal práve vo Fínsku. Šampionát v Borlänge bol napokon pre Švédsku reprezentáciu neúspešný, keď si z tohto podujatia zobrali „len“ bronzovú medailu. Druhým šampionát vo Švédsku sa konal v roku 2009. Do Västerås cestovala aj naša ženská reprezentácia. Tá po výhrach nad Singapurom, Talianskom a po prehrách s Holandskom, Austráliou putovala do boja o 17. miesto, kde prehrala s Japonskom a obsadila 18. miesto z celkovo 20 zúčastnených krajín. Na tento šampionát si pamätá aj vtedy 18 ročná Denisa Ferenčíková, pre ktorú to bola prvá účasť na seniorskom šampionáte.

Tretí šampionát vo Švédsku sa uskutoční v Uppsale. V modernom komplexe IFU Arény sa stretne 16 reprezentácií. Z dôvodu pandémie sa šampionátu nezúčastnia Austrálčanky a Japonky, ktoré boli nahradené Thajkami a Taliankami. Naša ženská reprezentácia sa predstaví hneď na úvod proti domácim Švédkam. Hostiteľky a deväťnásobné majsterky sveta, by radi na domácom šampionáte zaokrúhlili počet titulov na desať. Proti tomu budú určite Fínky, ktoré sa v druhom zápase postavia proti naším reprezentantkám. Záverečný zápas skupiny odohráme proti reprezentantkám Nemecka. Po zápasoch v skupine bude nasledovať minimálne jeden voľný deň a pred zápasmi vyraďovacej časti tak bude môcť kolektív reprezentácie dôkladne zregenerovať a pripraviť sa na nasledujúceho súpera.

SKUPINY:
A skupina: Česká republika, Lotyšsko, Poľsko, Švajčiarsko
B skupina: Fínsko, Nemecko, SLOVENSKO, Švédsko
C skupina: Dánsko, Taliansko, Thajsko, USA
D skupina: Estónsko, Nórsko, Národná florbalová federácia Ruska (NFFR), Singapur,

ROZPIS ZÁPASOV SLOVENSKA V SKUPINE:
Sobota 27. 11. 2021, 17:00 Švédsko vs. SLOVENSKO
Nedeľa 28. 11. 2021, 18:15 SLOVENSKO vs. FÍNSKO
Pondelok 29. 11. 2021, 13:00 SLOVENSKO vs. NEMECKO

ZAUJÍMAVOSTI ZO SÚPISKY:
Najviac reprezentačných štartov: Ferenčíková Denisa – 94
Najviac účastí na MS žien: Ďuríková Alžbeta, Ferenčíková Denisa, Klapitová Katarína – 5
Najviac gólov v reprezentácii: Ferenčíková Denisa – 66
Najviac asistencií v reprezentácií: Ferenčíková Denisa – 55
Najviac bodov v reprezentácií: Ferenčíková Denisa – 121

foto: IFF