Ženská reprezentácia nemá čas na oddych a po prvom zápase proti favoritovi turnaja ich čaká druhý najúspešnejší tím histórie ženských majstrovstiev sveta.

Dnes nastúpime proti Fínsku na piaty zápas v histórii. Dokážeme bodovať proti tomuto súperovi? V prvom vzájomnom zápase v roku 2009 sme ešte neboli na takej úrovni na akej sme v posledných rokoch. Zápas vyznel pre Fínky jednoznačne 16:2. Tento zápas si pamätá len Denisa Ferenčíková. V druhom zápase v roku 2013 už taký rozdiel v skóre nebol. Fínsko však nepustilo naše reprezentantky k veľkým šanciam a zápas pohodlne vyhrali 5:0. V zostave Fínska sa objavili aj niektoré reprezentantky z aktuálneho kádra. Napríklad Laura Manninen dokázala proti nám aj skórovať. Najpamätnejší zápas sa odohral v Bratislave na domácom šampionáte. Tím po prvýkrát vedený trénerom Michalom Jedličkom čelil vo štvrťfinále silnému súperovi. Dve tretiny sme boli Fínkam vyrovnaným súperom, do šatne po druhej tretine sa išlo za stavu 2:3 v náš neprospech. V tretej tretine však náš tím na Fínky nestačil a nepomohla mu ani skvelá kulisa, ktorú vytvorilo takmer 4000 divákov na tribúnach. Na poslednom šampionáte sme sa s Fínskom opäť stretli vo štvrťfinále. Zápas začal ako zo sna keď už v druhej minúte sme vyhrávali 2:0 no potom Fínky skórovali päť krát do konca prvej tretiny. Na začiatku tretej tretiny, sme dokázali znížiť stav stretnutia na jeden gól no v záverečnej powerplay sa nám už nepodarilo zápas dotiahnuť do vyrovnaného stavu a Fínsku sme podľahli 6:8

Fínsko v zostave s najproduktívnejšou hráčkou najlepšej ligy sveta – švédske Superligy je nebezpečným súperom, ktorý dokáže skórovať veľa krát v každom zápase, čo dokázali včera keď Nemecku strelili 15 gólov. Fínsko dokázalo vyhrať šampionát dvakrát. Najprv sa im to podarilo v roku 1999 a následne na to titul obhájili v roku 2001. Od tej doby sa veľa zmenilo a Fínsko nedokázalo zopakovať zlatý úspech. Najbližšie k tomu mali v rokoch 2015 a 2017, kedy vo finále podľahli Švédsku až po nájazdoch. Na poslednom šampionáte Fínsko prekvapivo podľahlo domácemu Švajčiarsku v skupine a tak sa so Švédskom stretli už v semifinále, kde podľahli svojmu súperovi 4:5. Nasledoval tak boj o bronz proti Českej republiky, ktorý zvládli. Fínky budú chcieť neúčasť vo finále odčiniť na tomto šampionáte a tak bude zaujímavé sledovať ako sa im bude v tom dariť.

foto: IFF