Už dnes v Helsinkách vo Fínsku odštartujú 13. Majstrovstvá sveta mužov vo florbale, ktoré vyvrcholia finálovým zápasom 11. decembra.

Fínsko sa zhostilo organizácie mužské šampionátu už po tretí krát. Po prvýkrát v roku 2002 organizovalo Fínsku svetový šampionát v Helsinkách. Fínsko sa na domácom šampionáte chcelo pokúsiť prerušiť hegemóniu Švédska ktoré ovládlo prvé tri šampionáty. Tím s najvyššími ambíciami však zakopol už v skupine, keď v Hartwall Aréne prehral prekvapivo s Českou republikou pomerom 3:4. Fínsko to však nezlomilo a aj vďaka výhre nad Švajčiarskom a následnej výhre Švajčiarska s Českou republikou obsadilo prvú priečku v skupine. Vysnené finále bolo počas celého času vyrovnané v 52. minúte Švédsko odskočilo na rozdiel gólu. V powerplay Švédsko skórovalo do prázdnej brány na čo ešte Fínsko dokázalo reagovať. V poslednej sekunde však rozhodcovia nariadili trestné strieľanie pre Švédsko a Martin Olofsson dal zlatú bodku za šampionátom pre Švédsko.
Do ďalšieho domáceho šampionátu v roku 2010 Fíni vstupovali po prvýkrát ako obhajcovia titulu, po tom čo v roku 2008 dokázali zdolať Švédsko po predĺžení. Majstrovstvá sveta 2010 boli prvými, kedy neboli rozdelené na divízie. 16 krajín, ktoré sa kvalifikovali boli rozdelené do štyroch skupín. Mohli sme tak byť svedkami niekoľkých vysokých rozdielov v zápasoch, kedy nastúpili svetové veľmoci proti florbalovým trpaslíkom. Švajčiarsko vs. Singapur 37:0, Švédsko vs. Austrália 39:1, Česká republika vs. Japonsko 25:1 a niekoľko ďalších. Fínsko sa vo finále stretlo so Švédskom. Švédi chceli veľmi odčiniť prehru z ostatného finále no už v semifinálovom zápase so Švajčiarskom hrali veľmi tesný zápas, ktorý ich pravdepodobne stál mnoho síl, ktoré neostali na záverečný súboj. Vo finále Fínsko zdolalo Švédsko rozdielom triedy a po výhre 6:1 tak obhájili titul Majstrov sveta.

Tretí šampionát vo Fínsku sa uskutoční opäť v Helsinkách. Z dôvodu pandémie sa šampionátu nezúčastnia Austrálčania a Japonci ktorí boli nahradení reprezentáciami Estónska a Filipín. Pre Filipíny to bude prvá účasť na šampionáte. Bude zaujímavé sledovať ako sa im v zostave plnej „Švédov“ bude dariť. Naša mužská reprezentácia sa predstaví na úvod proti USA. Neskôr narazíme na už dobre známeho súpera Poľsko. Skupinu zakončíme prvým vzájomným zápasom proti Thajsku. Po zápasoch v skupine bude nasledovať voľný deň. Pred zápasmi vyraďovacej časti tak bude môcť kolektív reprezentácie dôkladne zregenerovať a pripraviť sa na nasledujúceho súpera.

SKUPINY:
A skupina: Fínsko, Švédsko, Lotyšsko, Dánsko
B skupina: Švajčiarsko, Česká republika, Nemecko, Nórsko
C skupina: SLOVENSKO, Poľsko, USA, Thajsko
D skupina: Estónsko, Kanada, Singapur, Filipíny

ROZPIS ZÁPASOV SLOVENSKA V SKUPINE:
Piatok 3. 12. 2021, 15:45 SLOVENSKO vs. USA
Sobota 4. 12. 2021, 16:30 Poľsko vs. SLOVENSKO
Nedeľa 5. 12. 2021, 16:30 Thajsko vs. SLOVENSKO

ZAUJÍMAVOSTI ZO SÚPISKY:
Najviac reprezentačných štartov: Řezanina Lukáš – 76
Najviac účastí na MS mužov: Gál Ladislav, Řezanina Lukáš – 5
Najviac gólov v reprezentácii: Gál Ladislav – 47
Najviac asistencií v reprezentácií: Gál Ladislav – 46
Najviac bodov v reprezentácií: Gál Ladislav – 93

foto: IFF