Dnes sa začína európska kvalifikácia na Majstrovstvá sveta mužov 2022. V úvodnom zápase sa predstavia naši reprezentanti od 11:00 proti exotickému súperovi z Afriky, Pobrežiu Slonoviny.

Po tom čo sa z americkej kvalifikácie dostala na šampionát Kanada, prichádza na rad aj tá európska. Po vylúčení Ruska sa kvalifikácie účastní 23 tímov rozdelených do 6 skupín. Na šampionát z Európy postúpi celkovo 10 tímov z kvalifikácie. Istú účasť má usporiadateľská krajina a tou je Švajčiarsko. Kvalifkácia sa hrá v novom formáte, kedy na súpiske môžu mať tímy maximálne 17 hráčov a hracím čas tretín sa skrátil na pätnásť minút.

Našich reprezentantov čaká na úvod jediný zástupca Afriky a ich posolstvo pri šírení florbalu v Afrike je veľmi dôležité. Vníma to aj ich tréner Jean-Francois Greffe z Belgicka, ktorý sa odhodlal pomáhať tomuto tímu: „Túžime ukázať naše schopnosti a bojového ducha. Verím, že sa náš tím rozrastie opäť po tomto turnaji a že nadobudnuté skúsenosti budeme šíriť naprieč Afrikou.“

Do Talianska neodcestoval pôvodne nominovaný Jakub Košarišťan z FBK Nižná, ktorý v tomto týždni absolvuje maturitnú skúšku. V nominácii ho nahradil Kamil Navrátil z ATU Košice. Tréner Radomír Mrázek nominoval do Talianska celkovo 18 hráčov a 2 brankárov. Traja hráči sa však na oficiálnu súpisku nezmestili a turnaj začnú na tribúne. Sú to Samuel Kelemen (Otrokovice, CZE), Vladimír Bačinský (Lido Bratislava) a Kamil Navrátil (ATU Košice). Všetci 17 hráči uvedení na súpiske boli členmi reprezentácie aj na posledných majstrovstvách sveta, ktoré sa konali vo Fínsku.

foto: IFF FLICKR