Slovenskí florbalisti vyhrali vo finále kvalifikácie na majstrovstvá sveta v talianskom Celane proti Českej republike 5:4 a v jedenástom vzájomnom zápase získali prvý skalp tímu z TOP 4. Oba tímy išli do finálového súboja 3. európskej skupiny s istotou postupu na novembrový šampionát vo Švajčiarsku.

Slováci mali s Českom doposiaľ na konte desať prehier pri celkovom skóre 19:87. Naposledy s nim hrali dva prípravné zápasy minulý rok v júli v Bratislave kde prehrali 2:8 a 1:4. Tentokrát tým vedený českým trénerom Radomírom Mrázkom uspel aj vďaka dvom gólom debutanta Kamila Navrátila a získal tak skalp bronzových medailistov z posledného šampionátu v Helsinkách.

V úvodnej tretine sme sa dokázali ubrániť dvom presilovkám po vylúčeniach Kristiána Kozáka. Medzi tým nám pomohla aj tyčka po strele Punčochářa. V čase 11:59 sme sa po prvý krát radovali, keď po brejku skóroval Navrátil. Po 69 sekundách druhej tretiny našiel Majer spoza bránky Kreysu ktorý vyrovnal.

V 25. minúte nám vrátil vedenie Martin Grlický. Na začiatku záverečného dejstva zvýšil vedenie Slovenska Lukáš Ujhelyi a za ďalších 90 sekúnd sa presadil aj útočník Matúš Gajdoš. Vzápätí fauloval Havlas Michala Pazáka, no Kamil Navrátil z trestného strieľania Haleša neprekonal.

Česi potom finišovali. Najprv znížil Besta a v 38. minúte z dorážky upravil Zouzal na 4:3. V čase 42:52 pri powerplay Českej republiky zamieril do poloprázdnej brány Kamil Navrátil, ktorý tak skóroval po tom čo sa Haleš nestihol vrátiť do brány a mohli sme sa tak radovať ž historického úspechu aj napriek tomu, že 10 sekúnd pred koncom prekonal skvelo chytajúceho Adama Kohúta Havlas, ktorý tak upravil na konečných 5:4 z pohľadu Slovenska.

Najužitočnejším hráčom Slovenska na tejto kvalifikácii sa stal Michal Dudovič, ktorý počas 4 zápasov zaznamenal 16 bodov za 10 gólov a 6 asistencií. Postup na šampionát si vybojovali okrem Slovenska a Českej republiky ešte aj Fínsko, Lotyšsko, Estónsko, Dánsko, Švédsko, Nórsko, Poľsko a Nemecko.

Česká republika – SLOVENSKO 4:5 (0:1, 1:1, 3:3)

Štatistiky:
DUDOVIČ Michal 0+1, GAJDOŠ Matúš 1+0, GRLICKÝ Martin 1+0, KVASNICA Tomáš 0+1, MIRT Ladislav 0+1, NAVRÁTIL Kamil 2+0, UJHELYI Lukáš 1+2
Strely: 24:18
Úspešnosť brankárov: Kohút 83,33% – Haleš 72,22%
Najlepší hráči: Jiří Besta – Adam Kohút
Návštevnosť: 215
Rozhodcovia: Simon Broman a Martin Matti zo Švédska

foto: Slovak Floorball/Lucia Olekšáková