Už dnes v Poľsku v meste Katovice odštartujú 10. Majstrovstvá sveta junioriek vo florbale, ktoré vyvrcholia finálovým zápasom 4. septembra.

Poľsko sa zhostilo organizácie ženského juniorského šampionátu už po tretí krát. Po prvýkrát v roku 2008 organizovalo Poľsko svetový šampionát v Babimoste, Wolsztyne a Zbaszyne. Už prvý hrací deň priniesol prekvapenie keď Švajčiarky v skupine zdolali Fínky vysoko 8:1. Švajčiarky sa vo finále stretli so Švédkami, ktoré boli úradujúce šampiónky. Švajčiarky už od 15. sekundy viedli až do času 59:49, kedy Švédky dokázali vyrovnať a poslať zápas do predĺženia v ktorom Švajčiarky získali svoj doposiaľ jediný titul v tejto kategórii. Na šampionáte, avšak v B divízii sa predstavili aj naše reprezentantky. Partia okolo Lucii Jelínkovej (rod. Košturiakovej) Zdolala v skupine dvakrát Rusko a dvakrát Gruzínsko čo znamenalo účasť vo finálovom zápase B divízie proti Rusku, kde opäť nezaváhali a vyhrali B divíziu. Najproduktívnejšou hráčkou bola práve Lucia Jelínková (rod. Košturiaková), ktorá počas týchto piatich zápasov zaznamenala 27 bodov a pred druhou najproduktívnejšou hráčkou mala náskok 12 bodov ! Druhý šampionát vo Švédsku sa konal v roku 2014, opätovne v mestách Babimost, Zbaszyn a tretím mestom boli tentokrát Rakoniewice. Do Poľska cestovala aj naša ženská reprezentácia. Tá po výhre nad Maďarskom a prehrách so Švédskom a Švajčiarskom putovala do boja o 5. miesto, kde pred vyše 700 divákmi v búrlivej atmosfére porazila domáce Poľsko 4:1. Turnaj nepriniesol žiadne prekvapenie a zo zlata sa tešili Švédky.

Tretí šampionát vo Švédsku sa uskutoční v Katoviciach, kde sa stretne 16 reprezentácií. Zo šampionátu sa odhlásil mesiac pred začiatkom Singapur. Miesto Singapurčaniek do Poľska pricestovali Rakúšanky, ktoré tak dostali možnosť predstaviť sa na šampionáte. Zaujímavosťou je, že šampionát sa mal uskutočniť na Novom Zélande no Nový Zéland po diskusiách so štátnymi úradmi oznámil IFF minulý rok, že nebude môcť garantovať hladký priebeh šampionátu kvôli prísnym reštrikciám, ktoré platia pre príchod do krajiny. Naša reprezentácia sa predstaví hneď na úvod proti Českej republike. Práve cez Češky by mohla viesť cesta do vysnívaného semifinále. Druhý zápas odohráme proti reprezentantkám Nórska. Obhájiť titul by určite chceli Fínky no proti tomu budú určite Švédky, ktoré sa v druhom zápase postavia proti naším reprezentantkám.

SKUPINY:
A skupina: Fínsko, Švajčiarsko, Poľsko, Nemecko
B skupina: Švédsko, Česká republika, Nórsko, SLOVENSKO
C skupina: Kanada, Nový Zéland, Maďarsko, Taliansko
D skupina: Austrália, Lotyšsko, Dánsko, Rakúsko

ROZPIS ZÁPASOV SLOVENSKA V SKUPINE:
Streda 31. 08. 2022, 16:00 Česká republika vs. SLOVENSKO
Štvrtok 01. 09. 2022, 10:00 Nórsko vs. SLOVENSKO
Pondelok 02. 09. 2022, 10:00 SLOVENSKO vs. ŠVÉDSKO

Nominácia:

BRÍDOVÁ Natália – MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto
ČERVENÁ Lenka – ŠK Harvard Partizánske
DRÁBEKOVÁ Nikol – ŠK 98 Pruské
DÚBRAVSKÁ Veronika – FBK Tvrdošín
HAJDÚCHOVÁ Lenka – ŠK 98 Pruské
HLÁVKOVÁ Klára – MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto
HRABOVSKÁ Daniela – ŠK Fbk Kométa Spišská Nová Ves
CHÚPEKOVÁ Klaudia – MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto
CHÚPEKOVÁ Laura – FBC Ostrava (CZE)
JANČÁROVÁ Tamara – ŠK Fbk Kométa Spišská Nová Ves
MICHALISKOVÁ Adriana – MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto
MIŠKOVÁ Bianka – FBC Predator Sabinov
ONDREJIČKOVÁ Kristína – NTS FK-ZŠ Nemšová
PAPIERNIKOVÁ Denisa – NTS FK-ZŠ Nemšová
PLEVKOVÁ Nikola – ŠK Harvard Partizánske
PUDIŠOVÁ Linda – FBC Ostrava (CZE)
SABOLOVÁ Sophia – ŠK Fbk Kométa Spišská Nová Ves
TALPAŠOVÁ Katarína – ŠK Fbk Kométa Spišská Nová Ves
TVRDÁ Veronika – MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto
UHRINOVÁ Denisa – ŠK FTC Fiľakovo

Hlavný tréner: ĎURÍČEK Dušan
Tréner: JEDLIČKA Michal
Tréner: RAJČAN Štefan
Vedúci družstva: LENNER Marek
Lekár: KARÁSEK Michal
Fyzioterapeut: ŠTOFIRA Viliam
Fyzioterapeut: VRAŇÁK Peter

foto: Český florbal