Už tento víkend štartuje sezóna prvými zápasmi 1. ligy mužov vo florbale.

Počet tímov v 1. lige sa znížil na desať. V aktuálnej sezóne tak odohrá každý tím 18 zápasov v základnej časti, po ktorej bude nasledovať tradičné play off v ktorom sa predstaví osem najlepších celkov po základnej časti. Víťaz súťaže postúpi priamo do Extraligy mužov 2023/2024 a druhý tím súťaže sa predstaví v baráži o postup proti druhému najhoršiemu tímu Extraligy mužov 2022/2023. Družstva v 1. lige mužov sa tento rok nemusia báť zostupu. Pre nenaplnenie súťaže sa tento rok zostupovať nebude.

Z trinástich minuloročných účastníkov uvidíme už len sedem. Medzi nich patria DTF team Detva, Falcons Stará Ľubovňa, FBK RAptORs, FbO Žochár Topoľčany, VŠK PdF UK Hurikán Bratislava, Žatva 90 Dolný Kubín, FBC White Eagles Bratislava. Týchto sedem tímov doplnia FBK Púchov a FPS Banská Bystrica, teda celky ktoré si vybojovali účasť v kvalifikácii o 1. ligu mužov. Posledným účastníkom bude ŠK Juventa Žilina, ktorá získala možnosť štartovať v lige po prevode práv od Devils Čadca.

V porovnaní s minulou sezónou sa v lige nepredstaví TEMPISH CAPITOL Floorball Club, ktorý postúpil do Extraligy mužov. Ďalším top celkom z minulej sezóny, ktorý bude chýbať je už spomínaný tím Devils Čadca, ktorého najdôležitejšie postavy tímu prešli práve do ŠK Juventa Žilina. Právo štartovať v lige nevyužil zostupujúci tím z Extraligy mužov, Žltý Sneh Košice a tradičný účastník súťaže s extraligovou minulosťou FBK Harvard Partizánske. Zo súťaže vypadli FBK Hornets Mútne a ďalšie tímy, ktoré ešte v predčasne ukončenej sezóne 2020/2021 pôsobili v Extralige mužov, sú nimi FBC 11 Trnava a FbC Young Arrows Spišská Nová Ves.


1. kolo – sobota 3. september 2022

DTF team Detva – Žatva 90 Dolný Kubín
14:00
MŠH Detva

White Eagles Bratislava – FBK Púchov
14:00
Viacúčelová ŠH Záhorská Bystrica

ŠK Juventa Žilina – Falcons Stará Ľubovňa
15:00
ŠH Vendelína Javorku Žilina

Hurikán Bratislava – Žochár Topoľčany
16:50
Viacúčelová ŠH Záhorská Bystrica

FPS Banská Bystrica – FBK RAptORs
17:00
ŠH Badín

2. kolo – nedeľa 4. september 2022

DTF team Detva – FBK RAptORs
10:00
MŠH Detva

White Eagles Bratislava – Žochár Topoľčany
10:30
Viacúčelová ŠH Záhorská Bystrica

Hurikán Bratislava – FBK Púchov
13:50
Viacúčelová ŠH Záhorská Bystrica

FPS Banská Bystrica – Žatva 90 Dolný Kubín
14:00
ŠH Badín

foto: Falcons Stará Ľubovňa