V roku 2002 po prvýkrát usporiadali mužské majstrovstvá sveta vo Fínsku. Po šampionátoch vo Švédsku, Česku a Nórsku bol tento šampionát len štvrtým v histórii. Na majstrovstvách sveta sa predstavilo až 24 tímov čo je doposiaľ najviac v histórií. Tímy boli rozdelené do A divízie (8 tímov) a B divízie (16 tímov) Po týchto majstrovstvách sveta vznikla aj C divízia v ktorej začalo od roku 2004 pôsobiť aj Slovensko.

Počas majstrovstiev sveta vo Fínsku bolo prekonaných veľa rekordov. Zúčastnilo sa najviac štátov ako kedykoľvek predtým, zápasy sledovalo viac divákov ako na predchádzajúcich šampionátoch, odvysielalo sa onoho viac minút v televízii ako predtým. Jedna vec však ostala rovnaká: Švédsko získalo zlaté medaily – už po štvrtýkrát!

Keď Fínsko po prvýkrát usporiadalo mužské majstrovstvá sveta, cieľ bol jasný: Doma, v luxusnej Hartwall aréne, by mal prísť čas na odvetu. Tentoraz by sa mala prelomiť dominancia žlto-modrých šampiónov.

„Vyhráme! Faktom je, že sme jednoducho viac hladní po zlate ako Švédsko. Získame tiež obrovskú podporu od tisícov bláznivých Fínov,“ povedal pred turnajom Mika Kohonen

Vysoký center hral počas sezóny za švédsky klub Balrog Oilers a vytvoril nový a neuveriteľný rekord ziskom 107 bodov v 29 zápasoch švédskej ligy. Zároveň vtedajšia najväčšia švédska hviezda Martin Olofsson opustil svoju krajinu, aby hral vo Švajčiarsku. Výsledkom tohto jeho dobrodružstva bola zlatá medaila v drese Alligators Malans.

Švajčiarsko sa rozhodlo obmeniť svoj tím. Veľká výmena hráčov prinútila uspokojiť sa so semifinále. Všetko však smerovalo jedným smerom: perfektné finále medzi Fínskom a Švédskom

Pre vtedajších šampiónov bola cesta do finále taká pôsobivá, že bola až takmer nudná. Švédsko vyhralo svoje zápasy v skupine 15:2, 13:0 a 18:1. Po prvýkrát sa na šampionáte hralo štvrťfinále. Vo štvrťfinále Švédsko poľahky porazilo Lotyšsko 16:0 V semifinále Česko obstálo celkom dobre, ale legendárny švédsky tréner Peter Kokocha doviedol svoj tím k víťazstvu 7:1. Cesta Fínska do finále bola ťažšia a zložitejšia. Domáci hrali v náročnej skupine, kde čelili Švajčiarsku aj Česku. Napriek tomu všetci požadovali jasné víťazstvá. Po víťazstve 4:1 nad Švajčiarskom došlo k menšiemu zemetraseniu, keď Česko zvíťazilo nad Fínskom 4:3. Finále si však Fínsko zabezpečilo po výhre nad Nemeckom 7:1 vo štvrťfinále turnaja a po výhre nad Švajčiarskom v semifinále pomerom 5:1. V tíme vládla úzkosť. Dôležití hráči ako Mika Kohonen a Janne Tähkä nepodávali výkony aké sa od nich očakávali a občas boli posadení na lavičku.

Keď nastal čas na veľké finále, Hartwall Arénu zaplnilo 13 665 fanúšikov. Nie toľko ako v Globen Aréne v roku 1996, ale nálada bola oveľa napätejšia a vyššia. Fínsko skutočne získalo podporu o ktorej Kohonen hovoril.

„Keď sme vošli do arény, dav kričal tak nahlas, že sme sa nemohli rozprávať. Bolo to fantastické, ale trochu som znervóznel,“ povedal najlepší švédsky strelec Johan Anderson.

Radosť dosiahla maximum po 4 minútach, keď skóroval útočník Mikael Järvi, 1:0 pre Fínsko. Počet decibelov vytvorených florbalovým davom nebol nikdy a nikde na svete tak vysoký. Potom finále pokračovalo dramatickým spôsobom. Hra bola drsná, niekedy veľmi brutálna. Postupom času sa vedenia ujalo Švédsko, ale Fínsko dvakrát vyrovnalo (2:2 a 3:3)- Kráľ majstrovstiev Martin Olofsson skóroval 9 minút pred koncom tretej tretiny a Švédsko viedlo 4:3. Minútu pred koncom Fínsko odvolalo brankára. 18 sekúnd pred koncom Olofsson zvýšil na 5:3, ale dráma pokračovala. Jaakko Hintikka znížil na 5:4 v čase 59:51. Vo fínskej Hartwall aréne nastal ošiaľ, až do času 59:59, kedy sa fínsky fanúšikovia vzdali nádeje. Sekundu pred koncom zápasu bolo nariadené trestné strieľanie pre Švédsko. Exekútor? Martin Olofsson – samozrejme ! Bola to jeho štvrtá zlatá medaila, skóroval v každom finálovom zápase a bol súčasťou každého All Stars tímu.

„Zisk tohto zlata bol rovnako úžasný, ako zisk prvého zlata. Bonusom pre mňa bolo, že som strelil víťazný gól vo finále. Bol som veľmi motivovaný hlasným publikom,“ povedal po zápase Martin Olofsson

Okrem svojich štyroch titulov, Švédsko predĺžilo svoju sériu bez straty bodu na majstrovstvách sveta na 29 zápasov. Tréner majstrov Peter Kokocha mal po zápase pripravené vyhlásenie:

„Toto bol najťažší zápas, aký sme kedy odohrali. Čelili sme silnému súperovi na ich domácej palubovke pred vypredaným hľadiskom. S ohľadom na to hodnotím toto víťazstvo ako za najväčšie aké sme kedy dosiahli.“

Fínsko bolo tentokrát veľmi blízko. Hráči boli veľmi sklamaní po tom čo stratili možnosť získať titul. Z vyjadrení po zápase bolo cítiť veľký smútok domácich hráčov.
„Švédsko získalo titul pretože urobili veľmi málo chýb,“ povedal po zápase brilantný obranca Fínska J-P Lehtonen.
„Práve teraz je moja hlava prázdna. Švédsko bolo o trochu lepšie, ale mám problém o tom teraz hovoriť,“ vyjadril sa člen All Stars tímu Jaakko Hintikka

Švajčiarsko po víťazstve nad Českom 4:3 po predĺžení získalo bronz. Český tím mal za sebou dobrý turnaj. S výnimkou Švédska, predvádzali práve oni najzaujímavejší florbal.

Na majstrovstvách sa predstavilo 24 tímov, z toho až 16 tímov účinkovalo v B divízii. IFF sa rozhodla od nasledujúceho šampionátu (2004 Švajčiarsko) zvýšiť počet účastníkov A divízie z vtedajších 8 na 10. Z toho dôvodu z A divízie nikto nevypadával, naopak z B divízie postúpili Rusko a Rakúsko. Rusko veľmi zaujalo, hrali nádherný florbal a všetky svoje zápasy okrem finále vyhrali veľkým rozdielom.

„Plánovali sme to. Snažíme sa hrať ako Veľký Ruský šampióni v ľadovom hokeji. O dva roky môžeme bojovať o medaily.“ prezradil po turnaji tréner Ruska Vladimir Olin.

Malajzia, Belgicko, Španielsko, Holandsko, Slovinsko, Taliansko a USA sa zúčastnili šampionátu po prvýkrát. Z nováčikov sa najviac darilo Taliansku, ktoré sa v B divízii umiestnilo na 3. mieste. Malajzia sa umiestnila nakoniec na poslednom mieste no najväčší záujem vzbudzovali tím USA. Tento tím bol postavený po kampani na internete.

„Našiel som amerických hráčov v mnohých krajinách. Po prvýkrát sme sa stretli týždeň pred šampionátom. Bola to zaujímavá skúsenosť.“ povedal tréner USA, Adam Troy.

Majstrovstvá vo Fínsku v roku 2002 boli najlepšie ktoré sa dovtedy uskutočnili. Turnaj sa dal sledovať veľmi ľahko. Hneď vedľa hlavnej arény sa hralo aj v tréningovej hale Hartwall arény, ktorá je vytesaná do skál a mnoho zápasov B divízie sa uskutočnilo práve tam. Fínska televízna spoločnosť YLE pripravila skvelú produkciu. Zápasy Fínska boli v televízii. Predalo sa 45 000 lístkov a teda o 15 000 viac ako organizátori očakávali.

A DIVÍZIA

Finále:
Švédsko – Fínsko 6:4

O 3. miesto:
Česká republika – Švajčiarsko 3:4 pp.

Semifinále:
Švédsko – Česká republika 7:1
Fínsko – Švajčiarsko 5:1

Štvrťfinále:
Švajčiarsko – Nórsko 3:2
Fínsko – Nemecko 7:1
Švédsko – Lotyšsko 16:0
Dánsko – Česká republika 4:5 pp.

B DIVÍZIA

Finále:
Rusko – Rakúsko 4:3

O 3. miesto:
Taliansko – Estónsko 5:2

Semifinále:
Rusko – Taliansko 11:4
Rakúsko – Estónsko 4:3 pp.

Štvrťfinále:
Rusko – Slovinsko 9:1
Rakúsko – Poľsko 5:1
Estónsko – Maďarsko 4:3 pp.
Taliansko – USA 6:2

KONEČNÉ PORADIE

A DIVÍZIA

1. Švédsko
2. Fínsko
3. Švajčiarsko
4. Česká republika
5. Nórsko
6. Dánsko
7. Lotyšsko
8. Nemecko

B DIVÍZIA

1. Rusko
2. Rakúsko
3. Taliansko
4. Estónsko
5. Poľsko
6. USA
7. Maďarsko
8. Slovinsko
9. Austrália
10. Veľká Británia
11. Holandsko
12. Singapur
13. Japonsko
14. Španielsko
15. Belgicko
16. Malajzia