Svojho času bola kapitánkou Nemšovej. už dlhšiu dobu je však neodmysliteľnou súčasťou neďalekého Pruského.

Dnes sa 32-ročná rodáčka z Ilavy, ktorá vyrastala v Novej Dubnici radí už medzi stálice ženského florbalu na Slovensku, lepšie povedané našej extraligy. S florbalom začínala v roku 2006 v NTS Nemšová pod vedením trénera Petra Tydlačku, ktorý ju od prvého tréningu zaradil do útoku.

„Bola som veľmi neposedné dieťa a chcela som byť hokejistka. V tých časoch bol však najbližší klub v Topoľčanoch a to bola diaľka a pre mojich rodičov vtedy úloha, ktorú nemohli splniť. Finančná náročnosť by bola extrémna. Topoľčany boli jednoducho ďaleko. Tak som sa cez pozemný hokej dostala k florbalu do Nemšovej. Počas celého pôsobenia v Nemšovej som hrala v útoku s obľúbeným číslom 15. Potom prišiel prestup k rivalovi. V sezóne 2012/2013 som sa predstavila prvý krát v drese ŠK 98 Pruské pod vedením Vladimíra Gábora s číslom 78 na poste obrankyne, kde som sa veľmi rýchlo zabývala a páči sa mi tam dodnes,” opisuje nám svoje začiatky a dve florbalové pôsobiská štvornásobná majsterka Slovenska.

Športový svetobežník

Renáta Reseková je aj športovým svetobežníkom. Pôvodne začínala s pozemným hokejom. V sukničke a s „dáždnikom” v ruke brázdila ihriská vďaka reprezentácii po celej Európe krásnych 15 rokov. Zaujímavosťou jej kariéry v pozemnom hokeji je aj to, že dve sezóny pôsobila v rakúskom klube Wiener Neudorf a vyskúšala si tak ako chutí šport aj v zahraničí.

Florbalové úspechy

Obrankyňa Pruského sa pýši niekoľkými veľkými úspechmi. Čerešničkou na torte bola aj výhra európskej florbalovej súťaže.

„Na svoju florbalovú kariéru som celkom hrdá. Do reprezentácie som síce nenazrela, avšak sranda to nie je, keďže som bola reprezentantkou Slovenska v pozemnom hokeji. Sústreďujem sa hlavne na klubové pôsobenie a napĺňa ma. Šťastnou ma robí to, že mám štyri majstrovské tituly z našej najvyššej súťaže a úplná nádhera bola, keď sme v Lotyšsku s Pruským vyhrali Euro Floorball Cup 2017. Bol to hlavne kolektívny výkon, ale musím vypichnúť skvelé výkony brankárky Farulovej, streleckú potenciu Ivany Hrehušovej a trénerské umenie Vladimíra Gábora,” hovorí Renáta Reseková.

Dôležitá je sebadôvera a viera v tím

Každý úspešný športovec pôsobí aj ako učiteľ alebo vzor pre mladých a začínajúcich hráčov.

„Všetkým hráčkam by som chcela odkázať, že vždy musí každá jedna veriť hlavne sama sebe a tímu za ktorý hrá. Ak sa aj vyskytnú chvíle v ktorých sa nedarí – prekonáte danú krízu jedine spoločnými silami. V tom je krása kolektívneho športu,” dodáva Reseková.

foto: IFF
autor článku: JAKUB ŠTUBŇA