Fínska florbalová legenda MIKA KOHONEN sa rozhodla ukončiť kariéru. Kohonen reprezentoval Fínsko na všetkých Majstrovstvách sveta od roku 1998 a bol päť krát zvolený za najlepšieho hráča sveta.

Mikka Kohonen odohral svoj posledný šampionát v roku 2018 a zakončí tak kariéru ako úradujúci majster sveta. Pred rokom sa pridal do trénerského tímu Storvrety IBK a začal na pozícii asistenta trénera. Kohonen sa zotavoval zo zranenia achilovky, ktoré si privodil 7. decembra 2019 v zápase fínske najvyššej súťaže, medzi Happee a AIF.

„Mal som silný pocit, že ukončenie kariéry je jediné správne riešenie. Musel som byť k sebe úprimný. Florbal pre mňa znamenal všetko. Dávnejšie som si nedokázal predstaviť, že budem hrať 23 rokov v reprezentácii Fínska.“

Florbalová kariéra Miku Kohonena je určite pozoruhodná. Predstavil sa na jedenástich Majstrovstvách sveta vo florbal a stal hráčom s najvyššou účasťou na tomto podujatí. S národným tímom získal štyri zlaté, päť strieborných a dve bronzové medaily. Odohral najviac zápasov na Majstrovstvách sveta, celkovo 60. Päťkrát bol zvolený do All Star tímu Majstrovstiev sveta. V celkových štatistikách bodovania na šampionátoch je na treťom mieste so 78 bodmi. Zároveň spolu so Švajčiarom Emanuelom Antenerom zdieľa rekord v počte prihrávok (50). Kohonen taktiež získal bronzovú medailu zo Svetových Hier 2017.

Mika bol päťkrát zvolený za najlepšieho hráča sveta, po prvýkrát v roku 2005. Jedenkrát vyhral aj Champions Cup a to v roku 2012. Vo Fínskej reprezentácii má Kohonen najviac odohratých zápasov celkovo 194, v ktorých nazbieral 255 bodov za 86 gólov a 194 asistencií, čím je na prvom mieste historickej produktivity v reprezentácií Fínska. Kohonen vyhral švédsku najvyššiu súťaž štyri krát a je najproduktívnejším hráčom histórie tejto súťaže. Na konte ma neuveriteľných 1053 bodov. Vo Švédsku dostal prezývku „Kungen“ (Kráľ). V tejto súťaži sa predstavil postupne v dresoch Balrogu, Storvrety a Helsingborgu. Vo Fínsku nastupoval v dresoch Happee a SPV, kde nazbieral ďalších 456 bodov.

Štvornásobný majster sveta nechce povyšovať jeden úspech nad ostatné.
„Všetky zlaté sú ako vlastné deti. Všetky sú rovnako milované. Prvé dve zlaté (2008 a 2010) prišli keď som bol „hlavným“ hráčom. Potom nastalo trápenie a určitý spôsob zmenu hry, ešte tvrdší tréning a zmena postu. Každá ma tak svoj vlastný príbeh.“

Kohonen mal úspešnú kariéru najmä vo Švédsku, kde zamieril na začiatku svojej kariéry. Na jeseň roku 2000 spoznal Švédsko aj vo florbalových kruhoch keď sa prestúpil do Balrogu. Hneď vo svojej prvej sezóne zaznamenal vtedajší rekord Švédskej súťaže, 107 bodov a bol ocenený ako nováčik roka.

Mika dominoval vo švédskej Superlige, považovanej za najlepšiu súťaž na svete, prevažne v rokoch 2007 – 2012, keď bol päťkrát za sebou vyhlásený za najlepšieho centra ligy. Vo Švédsku pôsobil dlhodobo najmä v Storvrete, kde počas desiatich odohratých sezón dosiahol ikonickú pozíciu v srdciach fanúšikov. Do toho istého tímu sa vrátil na jar roku 2020, kedy začal pri tíme ako asistent trénera.

V životopise mu chýba už iba zlato z fínskej Salibandyliigy. Blízko k titulu bol v roku 2005, keď svoj materský klub Happee doviedol až do finále kde podľahli SSV.

Praha bola pre Kohonena zvláštnym mestom. V Prahe odohral svoje prvé Majstrovstvá sveta v roku 1998. Práve v Prahe, v roku 2018 ukončil svoje pôsobenie na šampionátoch , už ako štvornásobný majster sveta.

Mika Kohonen na záver posiela odkaz všetkým hráčom, ktorí mieria na vrchol.

„Odvážte sa snívať a nastavte si latku vysoko alebo ešte vyššie. Neznevažujte seba ani svoj talent. Majte súťažnú vôľu. Sledujte zápasy, učte sa z nich a pýtajte sa. Na záver, tvrdo pracujte na svojich cieľoch a prekonajte svoje limity. A nezabudnite si užiť každú chvíľu!“

foto: Martin Flousek, Salibandy.fi, Bildbyron