Hráč, ktorý behá po našich palubovkách už naozaj dlhú dobu. S Martinom Sikorjakom sme sa rozprávali o zakladaní florbalu v Prešove, úspechoch a cieľoch.

Aj keď v ponímaní, čo sa týka slova legenda by sa v slovenských florbalových končinách zatiaľ malo hovoriť pomenej, Martin Sikorjak sa za legendu prešovského florbalu azda už považovať môže. Naše tretie najväčšie mesto je známe hlavne vďaka hádzanej, avšak aj florbal v Prešove má svoju peknú históriu.

„Hádzaná nás z hľadiska zakladania florbalu v meste vôbec neobmedzovala, skôr naopak – motivovala, keďže ide o silnú európsku značku. Samozrejme počet hál, tak ako aj v iných mestách aj u nás je limitovaný, ale to sme v zárodku vôbec neriešili. Dôležitá bola partia ľudí, ktorá sa do toho pustila a pozerali sme skôr na radosť zo športu ako na nejakú systematickú prácu hneď od úvodu. Asi nikto z nás si vtedy neuvedomoval čo budujeme a kam by sme to chceli dostať za pár rokov. Ak mám začať úplne od začiatku tak určite musím spomenúť gymnázium svätého Mikuláša v Prešove. Po odchode zo školy sme nemali chuť čakať kým sa to v škole pohne ďalej a tak sme si urobili svoj vlastný klub KNR Prešov. Potom sa samozrejme pohli veci aj v škole a založil sa druhý klub Horse Power Prešov, ktorý sa venoval hlavne ženám. Po roku fungovania dvoch klubov sa cesty oboch klubov dali dohromady a v roku 2009 vznikol klub FBC Mikuláš Prešov. Mikuláš preto, lebo sme takmer všetci vyšli z gymnázia svätého Mikuláša a hlásili sme sa všetci ku kresťanstvu. Bolo to paradoxné, pretože na základe názvu klubu sme mali zrejme ako jediný klub aj svoje meno v kalendári a môžeme oslavovať aj klubové meniny. Začali sme však zle. Podobný problém majú zrejme všetky kluby na Slovensku. Tým problémom bolo, že sme začali od najstarších kategórií a to sa zrejme každému klubu časom vypomstí. Ale chyby každý začiatočník urobí. Teraz je našim cieľom neustále pridávať ďalšiu a ďalšiu kategóriu a myslím, že sme na správnej ceste,” opisuje vtedajšiu situáciu Martin Sikorjak.

RÝCHLY NÁSTUP A VEĽA ZÁŽITKOV

Aj keď každé začiatky sú ťažké a veľakrát hektické, florbal v Prešove vystúpil za svojim snom pomerne rýchlo.

„S FBC Mikuláš Prešov sme začínali v novovytvorenej 2.lige v skupine východ. Hneď prvú sezónu sa nám podarilo ligu vyhrať a išli sme hneď do prvej ligy. Bolo to naozaj skvelé. V prvej lige sme sa dlho neohriali a vďaka rozširovaniu extraligy v tom čase postupovali do tejto súťaže až štyri kluby a medzi nimi sme boli aj my. Čiže do najvyššej súťaže na Slovensku sme sa dostali najrýchlejšie ako sa len dalo. V lige sa držíme dodnes a verím, že ešte dlhé roky v nej budeme pôsobiť. Veľa nám dala aj skúsenosť hrať ešte kedysi dávno za Florko Košice. Za tento klub sme v sezóne 2008/2009 nastupovali traja. Okrem mňa tam pôsobili aj Krivda a Kanuščák. Na florbalové obdobia sa viaže samozrejme aj veľa zážitkov. Čo sa týka florbalových spoluhráčov, bolo ich naozaj mnoho a zažili sme toho naozaj veľa. Už od základnej a strednej školy bol jeden z top spoluhráčov Marek Krivda. Potom prišiel mladý rebel Matúš Ringer a s týmto človekom sme zažili veci, ktoré sa nedajú ani publikovať. Takmer celý čas tu máme aj stálice a hráčov – Tomáša Adamova, Erika Sninčáka, Martina Joščáka, Jana Komínka, Ferka Baláža, Šimona Leška, ako aj hráčov, ktorí síce u nás už nepôsobia, no od začiatku boli napríklad pri zrode klubu a pri jeho postupnom rozvíjaní –  Jarko Tall a Michal Grivalský. Príhod bolo množstvo aj pri letných turnajoch, výjazdoch na zápasy alebo len u nás v meste. Pamätný bol turnaj v Ostrave, kde sme získali striebro. Rád spomínam aj na turnaje v Topoľčanoch, ktoré nám toho dali fakt veľa,” hovorí Sikorjak.

MOTIVÁCIOU JE ZLEPŠOVAŤ CELKOVÚ KVALITU KLUBU

Najväčší úspech 31-ročného praváka je určite účasť v najcennejšom drese na majstrovstvách sveta v Rige v roku 2016. V Lotyšsku naša reprezentácia atakovala štvrťfinále, no prehrala vtedy v predkole s Nórskom o gól – 3:4. Martin Sikorjak v tomto zápase dokonca skóroval. Veľkou motiváciou do ďalšej hráčskej kariéry je určite titul majstra Slovenska.

„Samozrejme by nás najviac potešil titul pre Prešov. Ale keď už k tomu máme naozajstný nábeh, príde do toho takáto záležitosť ohľadne vírusu. Klubové ambície sú však rôzne a rozdelil by som ich na krátkodobé a dlhodobé. Máme zamestnanca – manažéra a chceli by sme do budúcnosti taktiež zamestnať aj šéftrénera. Z materiálneho hľadiska vidím ako prioritu veci ako vlastná hala, či vlastné mikrobusy. Čo sa týka výsledkov – návrat ženskej časti klubu do extraligy, návrat juniorov do juniorskej najvyššej súťaže a medaila mužov by bola naozaj výborná,” zakončil Martin Sikorjak.

foto: Lucia Olekšáková/ATU Košice
autor článku: JAKUB ŠTUBŇA