Už dnes sa vo Fínsku odohrá finálový zápas fínskej pohárovej súťaže TEHO Sport Cup. V mužskom finále sa predstaví SPV Seijnäjoki proti Nokian KrP. Zápas môžete sledovať od 15:00 priamo pod týmto článkom.

SPV SEIJNÄJOKI

Tradičný klub zo Seijnäjoki sa zatiaľ vo finále predstavil iba raz. V sezóne 2010/2011 dokázali vo finále poraziť Ilves Tampere 7:1. Od tej doby sa podarilo SPV ovládnuť najvyššiu súťaž trikrát. Posledné veľké finále však hrali pred šiestimi rokmi. Tím prešiel obmenou no káder doplnilo mnoho hráčov, ktorí boli úspešní s SPV v juniorských kategóriách, kde získali niekoľko titulov. Cesta do finále začala v osemfinále, v ktorom si SPV poradilo s druholigovým KooVee Tampere 8:6. SPV po druhej tretine prehrávalo o gól no vynikajúcou treťou tretinou, ktorú vyhrali 5:2 dokázali výsledok otočiť a mohli sa tak radovať z postupu do štvrťfinále. V ňom ich čakal ďalší druholigový celok FBC Turku. Aktuálny líder druhej najvyššej súťaže bol celý zápas lepším tímom. Ani raz nepustil SPV do vedenia. SPV vďaka vydarenej hre bez brankára, kedy dokázali skórovať dvakrát, poslali zápas do predĺženia, v ktorom rozhodol o víťazstve SPV 7:6, Konsta Haukkala. V semifinále čelilo SPV Indiánom z Espoo. Počas zápasu výrazne nad všetkými vyčnieval Otto Lehkouso z Indians, avšak ani jeho 6 bodov nestačilo na postup. SPV zvíťazilo 9:6, keď znovu predviedli skvelú tretiu tretinu, v ktorej dokázali skórovať šesťkrát.

NOKIAN KRP

Pre tím z predmestia Tampere je to prvá finálová účasť. Nokian mal cestu do finále o dosť ťažšiu ako SPV. Hneď v osemfinále na nich čakal tím Oilers, ktorý si brúsi zuby na zisk titulu v F-liige. Zápas priniesol až 17 gólov. Nokian po celý zápas vyhrával a zvládol aj záverečnú powerplay v podaní Oilers. Prvé kolo tak vyhrali 9:8. V štvrťfinále sa im ako súper postavil druholigový celok Karhut. Nokian už v v tretej minúte prehrávala 0:2 no dokázal nepriaznivé skóre zvrátiť a zápas otočil. V záverečnej powerplay Karhut dokázal vyrovnať na 5:5 iba 22 sekúnd pred koncom druhej tretiny. Zápas, tak musel ísť do predĺženia. V ňom expresne rýchlo rozhodol o víťazstve Nokianu 6:5 Joona Rantala, ktorý prekonal Arvida Vonku už po 16 sekundách. Semifinále bolo v znamení reprízy posledného finále fínskeho pohára. Súperom Nokianu bol aktuálne jeden z najlepších tímov sveta a víťaz posledných štyroch titulov Classic Tampere. Nokian predviedol vynikajúci výkon. Štyridsaťosem minút zo zápasu boli hráči Nokianu vo vedení, ktoré si udržali až do konca zápasu a privodili, tak prvú prehru (8:6) v sezóne pre Classic Tampere a prvú prehru v pohári od januára 2017. V zápase, ktorý mnohí odborníci z Fínska považujú zatiaľ za zápas sezóny sa v dobrom svetle nepredviedol brankár Classicu Lassi Toriseva, ktorý mal úspešnosť zákrokov na úrovni 65%.

foto: Juha Käenmäki