F-liiga prináša zaujímavé zápasy v play off. Hneď niekoľko tímov si robí zálusk na majstrovský titul a bude sa na čo ešte pozerať.

MUŽI ŠTVRŤFINÁLE
SC Classic Tampere – LaSB 13:4, 3:7, 8:2, 9:2, 4:3 konečný stav série 4:1

Už šiestu sezónu dominuje vo Fínsku Classic Tampere a tak tomu bolo aj v základnej časti aktuálnej sezóny. Classic prehrali iba dvakrát a obsadili tak prvé miesto v tabuľke. Z prvého miesta si Classic vybral tím z Lahti. Lahti sa do play off dostalo po prvýkrát v histórií. Základ tohto úspechu položil v minulej sezóne skúsený tréner Ilja Pantzar, ktorý však prekvapivo po sezóne tím opustil z rodinných dôvodov, no aktuálny trénerský štáb stavia naďalej na jeho koncepcii. Konečný výsledok série bol očakávaný. Lahti však dokázalo vyhrať prvý domáci zápas po presvedčivom výkone a pripísali si tak doposiaľ svoju jedinú výhru v play off. Classic dal priestor viacerým mladíkom a tím okolo niekoľkých fínskych reprezentantov poľahky postúpil do semifinále.

Nokian KrP – Happee Jyväskylä 5:6, 5:2, 0:9, 2:3, 6:5, 2:1, 8:3 konečný stav série 4:3

Séria medzi štvrtým a piatym celkom po základnej časti sľubovala drámu. Predpoklady sa naplnili a v sérií sa odohralo sedem zápasov. Nokian, ktorý je bežne v strieľaní gólov na nezastavenie, postihol strelecký pôst, keď v jednom momente nevstrelili gól 105 minút. Výsledkom toho bola domáca vysoká prehra 0:9. Navyše v tomto zápase kanadský reprezentant Viitakoski nedovolene atakoval hráča Happee za čo si vyslúžil trojzápasový dištanc, ktorý sa po odvolaní skrátil na dva zápasy. Keď Happee vyhralo štvrtý zápas na vlastnej palubovke a získalo vedenie v sérií tak sa zdalo byť vymaľované. No družina okolo Henriho Johanssona sa nevzdávala a domácou výhrou 6:5 predĺžili sériu. V šiestom zápase malo Happee výhodu domáceho prostredia a druhý mečbol. Zápas ktorý sa niesol v znamení taktickej bitky rozhodol až v poslednej sekunde Laakso, ktorý využil presilovú hru a vyrovnal stav série na 3:3. Tomuto rozhodujúcemu gólu predchádzala červená karta pre domáceho Roniho Laasonena, ktorý podobne ako Viitakoski inkasoval trojzápasový dištanc. Séria tak pokračovala siedmym zápasom v ktorom ukázal Nokian svoj útočný potenciál a ovládol rozhodujúci zápas pomerne jednoznačne. Nokian sa stal prvým tímom, ktorý v histórií fínskej ligy dokázal otočiť stav série z 1:3 na 4:3. Séria bola ostrá jak na ihrisku tak mimo neho. Po šiestom zápase otvorene kritizoval rozhodcov tréner Happee, ktorému sa nepozdávalo posudzovanie priestupkov v play off. K týmto vyjadreniam sa po sérii pridala aj hviezda Happee, Peter Kotilainen, ktorý nerozumie prečo v play off rozhodcovia nastavili benevolentnejšiu líniu aká bola počas celej sezóny čo môže viesť k veľmi nebezpečnej hre. Taktiež sa vyjadril, že nechápe prečo práve rozhodcovská dvojica Rönnqvist-Pitkanen viedla posledných 5 zápasov tejto série, keď vo Fínsku majú minimálne desať lepších rozhodcovských dvojíc na čom sa zhodli aj s hráčmi Nokianu.

Esport Oilers – Westend Indians 5:4, 6:4, 5:4 pp., 3:5, 7:6 pp. konečný stav série 4:1

Derby o Espoo bolo veľmi vyrovnané aj keď konečný výsledok série o tom nevypovedá. Olejári si do štvrťfinále vybrali Indiánov a bolo sa na čo pozerať. Toto derby si určite najviac zaslúžilo fanúšikov v hľadisku. Vyrovnané zápasy a skvelé výkony oboch tímov boli krásnou reklamou na florbal. Kľúčový zlom v sérií nastal v treťom zápase, keď sa v predĺžení presadil domáci Justus Kainulanen, ktorý zvýšil vedenie v sérii na 3:0. Indiáni sa nevzdávali a vďaka štvorgólovej druhej tretine dokázali zvíťaziť a predĺžiť sériu. V poslednom zápase série takmer celý zápas viedli Indiáni. Svoj trojgólový náskok premrhali až v záverečnej desaťminútovke. Vyrovnávajúci gól vstrelil za Oilers Markkola len sedem sekúnd pred koncom tretej tretiny. V predĺžení ukončil sériu domáci Lindfors a Indiánom ostali oči pre plač.

TPS Turku – SPV Seijnäjoki 2:3 pp., 8:4, 10:2, 3:2, 5:4 konečný stav série 4:1

Tretí tím základnej časti si vybral do štvrťfinále aktuálneho víťaza Fínskeho pohára SPV Seijnäjoki. SPV dokázalo síce prvý zápas na palubovke Turku vyhrať no v sérii prehralo všetky domáce zápasy a tak nemalo nárok na úspech v tejto sérií. „TPS bolo v mnohých ohľadoch pred nami a my rešpektujeme výsledok tejto série. Boli určité oblasti v ktorých sme zaostávali a nebolo možné to dostatočne dobre napraviť a nabrať sily, aby sa séria natiahla na viac zápasov. Som hrdý na celý tím.“ Povedal po sérii tréner SPV Tommy Koponen, ktorý verejne kritizoval po sérií správanie reprezentantov v drese Turku. Podľa slov trénera Koponena došlo k neprimeraným urážkam až k šikane zo strany niektorých hráčov TPS a myslí si, že toto do florbalu nepatrí. TPS reagovalo, že celú situáciu prešetrí a v prípade zistenia nevhodného správania zo strany hráčov vyvodí dôsledky.

MUŽI SEMIFINÁLE
SC Classic Tampere – Nokian KrP 5:4, 5:7, 5:4, 5:6 pp., aktuálny stav série 2:2
Esport Oilers – TPS Turku 6:5 pp., 6:2, 4:5 pp., 9:5 aktuálny stav série 3:1

Nokianu sa v tejto sezóne už podarilo poraziť Classic v semifinále Fínskeho pohára. Derby o Tampere začali lepšie víťazí základnej časti no Nokian na domácom ihrisku vyrovnal stav série. Tretí zápas vyzeral pre Nokian veľmi nádejne no sila Classicu sa naplno ukázala keď dokázali otočiť piatim gólmi v rade, skóre tohto zápasu. Vo štvrtom zápase, ktorý sme mohli sledovať aj na obrazovkách Nova Sport sme sa dočkali predĺženia. Predĺženie sa nieslo v znamení držania loptičky na hokejkách Nokianu, ktorý si počkal na správnu situáciu, aby prekonal obranný val Classicu. Zápas rozhodol kto iný, než Henri Johansson. Olejári sa ujali vedenia v sérii 2:0 a v treťom zápase na domácej palubovke mohli získať mečbol, no Mika Hautaniemi z TPS bol proti a zabezpečil výhru Turku po predĺžení. Turku však nezvládlo štvrtý zápas, ktorý sa odohral na ich palubovke a v najbližšom zápase, už túto nedeľu bude musieť čeliť vypadnutiu.

ŽENY ŠTVRŤFINÁLE
SB-Pro Nurmijärvi – TPS Turku
3:2, 6:5 pp., 4:3 sn. konečný stav série 3:0
FBC Turku Loisto – SC Classic Tampere 4:5, 4:3, 1:5 aktuálny stav série 1:2
SS Rankat Ankat Oulu – EräViikingit 7:5, 4:6, 10:5 aktuálny stav série 2:1
PSS Porvoo – Koovee Tampere 8:3, 5:7, 11:3 aktuálny stav série 2:1

Séria medzi SB-Pro a TPS Turku nebola tak jednoznačná ako hovorí výsledok série. Všetky zápasy sa skončili rozdielom jedného gólu. Druhý zápas po predĺžení a tretí zápas až po samostatných nájazdoch. Mladučký tím Loisto, ktorý dokázal vyhrať vo finále Fínskeho pohára nad SB-Pro začal play off proti gigantovi z Tampere. Classic v ktorého drese v minulosti nastupovali aj naše reprezentantky Ferenčíková, Šponiarová a Ďuríková sa pomaly po omladení kádra dostáva v tabuľke vyššie a vyššie. Classic sa môže už zajtra dostať do semifinále, v ktorom naposledy boli počas sezóny 2017/2018. Na druhom mieste po základnej časti sa umiestnili prekvapivo hráčky z Oulu. Rankat Ankat po minuloročnej nevydarenej sezóne sa otriasol a aktuálne ma namierené do svojho prvého semifinále. EräViikingit sa do štvrťfinále musela dostať cez kvalifikáciu v ktorej proti novo zloženému tímu SaiPa museli sériu otáčať z nepriaznivého stavu 0:2. To sa im podarilo troma výhrami po seba a dostali sa tak do bojov o semifinále. Porvoo sa v posledných sezónach dostatočne posilnilo, aby mohlo každú sezónu bojovať o medailové priečky. Tento rok nie je výnimka a Porvoo sa aktuálne darí, keď je vo vedení v sérií proti vždy nepríjemnému tímu Koovee Tampere.


foto: Anssi, Koskinen, Esa Jokinen, Juha Käenmäki, Esa Takalo