Posledný súboj, Kto vyhrá, bude majster. Florbalové Fínsko čaká na finále, ktoré môže byť nazývané súbojom generácii. Od roku 2016 neprehral tím SC Classic ani jednu play off sériu. Majstrovský titul získal štyrikrát v rade a pokiaľ by minulú sezónu neukonči koronavírus, asi by prišiel piaty titul. Posledné mesiace ale Classic nie sú v ideálnej kondícii, a tak pokiaľ prichádza príležitosť, uťať ich nadvládu, tak je to práve teraz. Dynastia, ktorá pre Fínsko v poslednej dekáde vybojovala štyri tituly majstrov sveta je v ohrození. Vyzývateľmi sú Oilers z Espoo. Mladá, dravá, nastupujúca generácia. Kto chce zlato, musí vyhrať štyrikrát. Podarí sa dobyť trón Olejárom už tento rok?

RUTINA VS. TÚŽBA

Oilers, to je energia, ofenzíva, často ale s otvorenými zadnými dvierkami. Hráči z Espoo dokážu byť dominantní s loptičkou a to nielen na obrannej polovici. Elitnú formáciu podporuje najmä ľahkonohý Antti Suomela, ktorého experti považujú za najlepšieho obráncu play off, aj keď má iba 22 rokov. Oilers majú podobne silnú aj druhú formáciu, ktorú riadi súrodenecká dvojica bratov Iskolovcov a Lindforsovcov. Claasic naopak má zrejme viac variant zostavy a taktiky. Vzhľadom k dosiahnutým úspechom taktiež skúsenosti. Vedia, že nič sa nemusí uponáhľať, dokážu držať loptičku a počas vedenia hrať dokonalú údržbu. Svoje zohrávajú aj mená hráčov. Rozhodcovia mnohokrát podliehajú taktike aj kúskovaniu hry. To vie Classic rozdrobiť malými faulami.

VILLE LASTIKKA VS. JUSTUS KAINULAINEN

Justus Kainulainen (v bielom) a Ville Lastikka (v modrom)

Konce semifinálových sérii naznačili, že by sa títo dvaja sebavedomí centri mohli stretávať na ihrisku ako lídrovia elitných formácií. Kto z nich je lepší? Nedá sa povedať. Každý má iné úlohy. Obaja sú výnimočnými strelcami. Kainulainen je skôr silový center, ktorý ku streľbe potrebuje viac priestoru, pálí hlavne v presilovkách. Priestor si ale vie občas urobiť aj sám, ako to ukázal pri rozhodujúcej trefe semifinálovej série s TPS Turku, kedy v predĺžení prekabátil Janneho Nurminena. Lastikka okrem fantastickej strele ťahom má aj skvelý pohyb smerom dozadu. S lepšími spoluhráčmi býva lepší aj on sám. Keď prišla kríza a Classic museli otáčať stav 2:3 v semifinále s Nokianom, postavil ho tréner Sami Kuitunen na centra prvej formácie a trafil jackpot. Mimochodom, tento súboj sa už raz odohral: v roku 2016 sa vo finále Divari, teda druhej ligy, stretli tímy LASB Lahti a Hämeenlinna Steelers. Veľkú drámu vyhralo LASB s Justusom Kainulainenom 3:2 na zápas. Ale bola to nádherná bitka.

HEIKKI LUUKKONEN VS. CLASSIC

Oilers si priviedli Jeikkiho Lukkonena z Nokianu práve preto, aby vybudoval víťazný stroj. Darí sa. Ale pozor. Pokiaľ môže mať Luukkonen z niekoho komplex, tak je to práve Classic. Od roku 2013 sa proti nim postavil 26 krát. A koľkokrát vyhral? Raz…. Aj keď zrovna v premiére s Oilers v hale Tapiola, v roku 2017, 5:4 po predĺžení. Naskytáva sa tak otázka: Môže teraz Luukkonen vyhrať hneď štyri zápasy zo siedmych duelov finále?

MLADÍ VS. TRIDSIATNICI

Občas sa posudzuje skúsenosť tímu podľa počtu tridsiatnikov. Classic túto disciplínu v celej F-liige ovládajú. Kiviheltho 39, Lamminen 35, Piha 34, Leikkanen 32, Salin 30. Ale niekedy sa zo skúseností stáva zradná rutina a pomalá hra Classicu veľmi nesluší. To práve Oilers majú vo svojom strede len dvoch tridsiatnikov. Tým prvým je Ilari Talvitie, ktorý mal guľatiny v novembri. Druhým matadorom je brankárska dvojka Nico Nordström, ktorý však vlastne skoro nechytá.

SAMI JOHANSSON VS. HISTÓRIA

Nie je ľahké dávať góly a zvlášť nie v play off. Ale súčasná F-liiga ma niekoľko výnimočných. Nad všetkými sa vyníma Sami Johansson. Už počas štvrťfinále a semifinále dokázal počas 11 zápasov nastrieľať 21 gólov a pridať 12 nahrávok. Nevídané? Rozhodne. Sami vytvoril historický rekord, už teraz pred štartom finále prekonal výkon legendárneho Mika Kohonena, ktorý v play off 2005 v drese Happee behom 14 zápasov dal „iba“ 11 gólov a 21 asistencií. Ale ani to mu nezaistilo majstrovský titul.

KIVILEHTO NESTÍHAL

Juha Kivilehto

Juha Kivilehto je pán florbalista, štvornásobný majster sveta, ale samozrejme ani on nie je nedotknuteľný, V decembri oslávil už 39 rokov a aj keď je stále fantastický vyrysovaný, najmä výkony v semifinále s Nokianom neboli podľa jeho gusta. O niečom vypovedajú aj štatistiky pravdy. Juha má najhoršie čísla z celého Classuc, v play off je na cifre mínus 7 v plus-mínus účasti na ihrisku pri vstrelených a inkasovaných góloch.

PIHA A LAMMINEN PROTI OILERS

Korením play off sérii bývajú štarty hráčov proti bývalým tímom. Ale v prípade Oilers a Classic nájdeme len málo výnimiek. Tou prvou je Jussi Piha, ktorý v roku 2006 ako 19 ročný debutoval práve v drese Espoo Oilers a zažil tak zlatý rok po boku Jaakka Hintikku či Tera Tiitu. Zaujímavý je aj príbeh Janneho Lamminena. Ten v roku 2005 dokonca zažil neúspešnú semifinálovú sériu s Oilers, ešte v drese Tampere Gunners.

TORISEVA VS. KALTIAINEN

Po konci Eera Kosonena vo fínskom národnom tíme sa možno bojuje o novú jedničku pre domáci svetový šampionát. Obaja fináloví rivali majú rovnakú šancu, Toriseva ako posledná dvojka možno väčšiu. Ale pozor, v tohtoročnom play off to nie je žiadna hitparáda ani od jedného z menovaných. Lassi Toriseva z Classic je až na 11. mieste štatistík s úspešnosťou 74,83%. Joonas Kaltiainen si taktiež vytrpel svoje a ani on sa nedostal nad hranicu 80% (79,46). Čo je však podstatné, obaja majú úplnú dôveru svojich trénerov aj spoluhráčov. Toriseva ešte v play off nestriedal, Kaltiainen pustil Nica Nordströma do brány len na jedno trestné strieľanie.

ŠTANDARTKY PRE OILERS

Čísla, ktoré v play off zaznamenali Oilers, sú impozantné. Využitie presiloviek na 55 percentách a úspešnosť v oslabení na 74%. To Classic sú v oboch disciplínach až na siedmej priečke, teda druhej najhoršej zo všetkých účastníkov play off. Presilovka s úspešnosťou 25% zvádza k úvahám, že počas pauzy pred finále zrejme Sami Kuitinen zostaví nové komando.

SALIN VS. MARKKOLA

Markus Markkola

Na koho sa zamerať? Najkrajšie alebo najvýraznejšie akcie zrejme budú vo svojich tímoch tvoriť Eemeli Salin a Markus Markkola.

Silový útočník, strelec z ľavého krídla a pracant, ktorý vie predať svoju postavu aj v obrane, to je Eemeli Salin. Salina možno dostane na starosť kapitán Oilers Jesperi Lindfors.

Technik, rýchlik, blondiak a pre zmenu pravé krídlo, to je Markus Markkola. Pokial sa o prvej formácii Oilers rozpráva ako o formácií bratov Kainuleinovcov, tak je nutné povedať, že práve Markkola dáva Justusovi a Rasmusovi priestor svojou hrou plnou pohybu a technických parádičiek. Dá sa predpokladať, že si ho vezme na starosť Mikko Leikkanen alebo Janne Lamminen. Markkolu proste bude finále bolieť.

Classic a Oilers sú vo finále zaslúžene. Stretávajú sa tímy, z prvého a druhého miesta tabuľky základnej časti a taktiež jediné dva tímy, ktoré dokázali dať cez 200 gólov v 26 zápasoch. Pokiaľ budete chcieť vidieť góly, môžete sa spoľahnúť , že padať budú.

Od roku 2019 sa vo Fínsku už nehrá superfinále, ale liga sa vrátila k sérií na 4 víťazné zápasy. Šampión tak musí v play off vyhrať 12 zápasov.

Všetky zápasy finálovej série F-liigy môžete sledovať na obrazovkách Nova Sport.

PLÁN VYSIELANIA

Pondelok 5.4. 15:25
Štvrtok 8.4. 17:25
Piatok 9.4. 17:25
Nedeľa 11.4. 14:25
Streda 14.4. 17:25
Piatok 16.4. 17:25
Nedeľa 18.4. 17:25